PANAMSKI PAPIRI

Raspisana potjernica za vlasnicima firme „Mossack Fonseca“

Dvojica muškaraca posjeduju panamske pasoše i trenutno se nalaze na karipskom arhipelagu koji nema ugovore o ekstradiciji, navodi list

Panamski papiri: Afera koja je potresla svijet. Arhiv

G. M.

20.10.2020

Njemačka je raspisala međunarodne potjernice za dvojicom osnivača firme koja je u središtu skandala s poreznim oazama otkrivenog curenjem podataka u aferi "Panama Papers", odnosno "Panamski papiri", izvijestili su njemački mediji.

Osnivači firme „Mossack Fonseca“ Jirgen Mosak (Juergen Mossack) i Ramon Fonseka (Fonseca), osumnjičeni za utaju poreza i udruživanje s kriminalcima, bit će uhapšeni ako uđu u Evropsku uniju, izvijestio je kasno u ponedjeljak njemački list „Sueddeutsche Zeitung“, a prenosi AFP.

Dvojica muškaraca posjeduju panamske pasoše i trenutno se nalaze na karipskom arhipelagu koji nema ugovore o ekstradiciji, navodi list.

Međutim, istražitelji se nadaju da će se Mosak, koji ima porodicu u Njemačkoj, možda predati kako bi pregovarali o smanjenoj kazni i izbjegli američke optužbe.

Panamski papiri, masovno curenje podataka u aprilu 2016. godine, razotkrili su široko rasprostranjeno izbjegavanje poreza i utaju, koristeći složene strukture offshore kompanija što je izazvalo međunarodno negodovanje.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.