KAMPANJA

Ko je pobjednik posljednje predsjedničke debate

Sve u svemu, debata nije puno uticala na promjenu utisaka niti o kandidatima, navodi CNN

Posljednja debata pred izbore. AFP

Piše: G. M.

23.10.2020

Prema instant anketi najutjecajnije američke televizije, CNN, pobjednik posljednje debate pred američke izbore je Džo Bajden (Joe Biden).

Ukupno je 53 posto građana koji su gledali debatu kazalo da je Bajden ostavio bolji utisak, dok je za Donalda Trampa (Trump) glasalo 39 posto gledalaca.

Ispitanici su rekli da su Bajdenove kritike prema Trampu uglavnom bile korektne (73 posto), a podijelili su se oko toga jesu li Trampovi napadi na Bajdena bili pošteni (50 posto je reklo da, 49 posto ne).

Inače, ovo je mnogo pozitivniji ishod za Trampa u odnosu na prvu predsjedničku debatu. Tada da je, također u anketi CNN-a, samo 28 posto gledalaca reklo da misli da je on pobjednik rasprave.

Sve u svemu, debata nije puno uticala na promjenu utisaka niti o kandidatima, navodi CNN.

Povoljni stavovi o Bajdenu prije rasprave iznosili su 55%, a u intervjuima nakon rasprave održavali su se stabilno na 56 posto.

Isto tako, Trampov je broj ostao stabilan – 42 posto je reklo da ima povoljan stav o predsjedniku u intervjuima vođenim prije rasprave u četvrtak, a 41 posto je to isto reklo poslije rasprave.

Osim toga, po nekim drugim, manje relevantnim anketama koje Trampove pristalice dijele na Twittetu, navodi se da je trenutni predsjednik pobjednik posljednje debate.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.