COVID-19

Drugi val korone širi se Evropom, padaju rekordi

Belgija ima jednu od najvećih stopa smrtnosti u svijetu po glavi stanovnika

Korona se širi sve brže. Ilustracija

G. M. / Hina

30.10.2020

Drugi val Covida-19 snažno je pogodio Evropu, posebno Belgiju, sjedište Evropske unije i NATO-a, no pandemija se također razmahala i u Švicarskoj, Austriji i Nizozemskoj, javljaju agencije.

Belgija je sredinom oktobra zabilježila dnevni prosjek od 15.316 zaraženih, saopćili su danas zdravstveni dužnosnici nekoliko sati od odluke vlade o novom zatvaranju zemlje.

Treško stanje u Belgiji i Švicarskoj

Belgija ima jednu od najvećih stopa smrtnosti u svijetu po glavi stanovnika, a sada, u drugom talasu, ima jednu od najvećih stopa zaraze.

- Trenutno ne vidimo nikakvu promjenu koja bi nam išla na ruku - kazao je glasnogovornik ministarstva zdravstva Iv Van Latem (Yves Van Laethem), prenosi Hina. 

U periodu od 20. do 26. oktobra zabilježen je porast od 38 posto novih slučajeva u odnosu na prethodnu sedmicu.

Od izbijanja pandemije u toj se zemlji zarazilo 392.258 ljudi. Belgija ima 11 miliona stanovnika. Nakon što je zatvorila barove, restorane, teretane i kulturne institucije, savezna vlada danas odlučuje o uvođenju lockdowna.

Švicarske zdravstvene vlasti danas su objavile da se broj zaraženih povećao za 9.207, a broj hospitaliziranih za 279. Zdravstveni sistem grčevito se bori s drugim talasom Covida-19, a sistem praćenja kontakata je pred raspadom.

Ukupni broj zaraženih u Švicarskoj, sa susjednom kneževinom Luksemburg, popeo se na 154.251, a do sada je umrlo 2037 ljudi.


Austrija sutra objavljuje nove mjere, u Nizozemskoj rekord

Austrija je danas prijavila 5.627 novozaraženih u 24 sata, a kancelar Sebastian Kurz upozorava da će bolnice s oko 6.000 novih slučajeva premašiti svoje kapacitete. Vlada bi sutra trebala objaviti nove mjere za suzbijanje virusa.

Nizozemska je pak postavila neslavan rekord od preko 11.000 novih slučajeva u 24 sata.

Prema Nacionalnom institutu za javno zdravstvo, u jednom danu oboljelo je čak 11.119 ljudi. Nizozemci još važu hoće li uvoditi nove, strožije mjere.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.