IZBORI U SAD

Rezultati u Nevadi se očekuju tek za vikend, Bajdenu nedostaje šest elektorskih glasova

Prema elektorskim glasovima, Bajden vodi sa 264, dok Donald Tramp ima 214

Bajden i Tramp. AFP

A. Č.

5.11.2020

Još uvijek traje napetost u Sjedinjenim Američkim Državama povodom izbora novog predsjednika. 

Do sada je glasalo više od 150 miliona Amerikanaca. Džo Bajdenu (Joe Biden) nedostaje samo šest elektorskih glasova za Bijelu kuću, ali još se trebaju prebrojati stotine hiljada glasova u ključnim američkim saveznim državama.

Prema elektorskim glasovima, Bajden vodi sa 264, dok Donald Tramp (Trump) ima 214, piše "The New York Times". Za pobjedu je neophodno 270 elektorskih glasova. 

Trampu se od jučer smanjuje prednost u Pensilavniji. Na početku brojanja, Tramp je imao 500.000 glasova prednosti, a sada je njegova prednost pala na 114.000 glasova.

Trenutno se broje glasove pristigli poštom.

Ako je suditi prema izjavama službenika Džoa Glorija (Joe Glori), iz okruga Klark u Nevadi, svi glasovi kroz sistem će proći tek u subotu ili nedjelju, tako da, čini se, rezultate ćemo čekati još danima.

Dobra vijest jeste da bismo do kraja dana (po američkom vremenu) mogli dobiti rezultate za Pensilvaniju.

Državna sekretarka Keti Bukvar (Kathy Boockvar), uključila se u program CNN-a u kojemu je rekla kako bi se rezultati za tu državu mogli znati do kraja dana.

Rekla je kako imaju još oko 550.000 glasova za prebrojiti do kraja dana.  

- Čini se kako ćemo veliku većinu imati do kraja dana - rekla je.

Sudovi u Mičigenu i Džordžiji odbacili su zahtjeve Trampovog štaba da se u tim saveznim državama zaustavi brojanje glasova.

Predstavnici Trampove kampanje kazali su da su sudski postupak pokrenuli kako bi im se osigurao bolji uvid u obradu podataka.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.