BITKA ZA BIJELU KUĆU

Tramp zaostaje 28.883 glasa za Bajdenom u Pensilvaniji

Ko, kako i kada može tražiti ponovno brojanje glasova

Trump: Ima 3.308.054 glasova u Pensilvaniji. AFP

N. Aj.

7.11.2020

Džo Bajden (Joe Biden) trenutno ima 3.336.887 glasova u Pensilvaniji, odnosno 49,6, dok Donald Tramp (Trump)ima 3.308.054 glasova, 49,1 posto. Očigledno je da aktualni američki predsjednik zaostaje 28.883 glasova za Bajdenom.

Džordžija i Pensilvanija su među šest država u kojima CNN još nije projicirao pobjednika u predsjedničkoj trci. 

U Džordžiji ne postoji automatsko ponovno brojanje. Kandidat mora zatražiti ponovno brojanje nakon ovjere rezultata. A taj proces funkcionira tako što okruzi moraju potvrditi svoje izbore najkasnije do 13. novembra. 

Tada država provodi „reviziju ograničavanja rizika“. Potom država mora potvrditi svoj izbor najkasnije do 20. novembra. 

Ko god bude na drugom mjestu, da li Tramp ili Bajden, može zatražiti ponovno brojanje tek nakon državne ovjere i samo ako su rezultati unutar 0,5 posto.

U Pensilvaniji postoji automatski prag za ponovno brojanje ako su kandidati na margini od 0,5 posto ili manje. Demokrate kažu da će ova marža rasti kako se bude brojalo više glasačkih listića.

- Podsjećam da, u historiji Sjedinjenih Država rijetko kada je prebrojavanje preokrenulo rezultate izbora. Mogli bi biti glasovi jednocifreni ili čak nekoliko stotina, ali ideja da će postojati hiljade glasova koji bi promijenili izbore vrlo je mala, ako ne i potpuno nemoguća - objasnila je Kristen Holmes iz CNN-a.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.