IZBORI U SAD

Tramp osvojio Aljasku, republikanci očuvali većinu u Senatu

Tri elektorska glasa Aljaske koja su pripala Trampu ne mijenjaju ishod izbora održanih 3. novembra

Tramp: Nije uspio osvojiti novi mandat. Arhiv

G. M. / Hina

11.11.2020

Još uvijek aktualni američki predsjednik Donald Tramp (Trump) porazio je novoizabranog Džoa Bajdena (Joe Biden) u saveznoj državi Aljasci, objavio je institut Edison Research, a republikanci su pobjedom u toj državi očuvali većinu u Senatu.

Tramp tek treba priznati rezultat izbora, četiri dana nakon što je institut obznanio da je Bajden prešao prag od 270 elektorskih glasova potrebnih za ulazak u Bijelu kuću.

Tri elektorska glasa Aljaske koja su pripala Trampu ne mijenjaju ishod izbora održanih 3. novembra. Republikanci su u Aljasci očuvali većinu u Senatu, gdje sada imaju 50 senatora.

Dan Salivan (Sullivan), koji je bio senator i u prošlom sazivu, ponovno je na Aljasci izabran s 57 posto glasova, prema projekcijama televizija CNN i NBC.

Republikanci time imaju 50 mjesta, a demokrati 48 u Senatu od 100 mjesta, a dva mjesta moraju se popuniti na izborima 5. januara u Džordžiji.

Demokrati bi trebali osvojiti ta dva mjesta te se u broju izjednačiti s republikancima kako bi Bajdenu omogućili više prostora za političko djelovanje jer bi u tom slučaju glas potpredsjednice Kamale Haris (Harris) presudio u slučaju neriješenosti 50-50.

Nijedan zakon u Sjedinjenim Državama ne može se donijeti bez Senata, koji ima ovlasti potvrđivati nominacije predsjednika: ministre, ambasadore, suce, među njima i one u Vrhovnom sudu.

Ako Senat ostane u većinskim rukama republikanaca, Bajden, koji je i sam bio senator tokom 36 godina, morat će uložiti sve svoje vještine dijaloga i pregovarača.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.