UMIRIO TON

Erdoan nakon prijetnji sankcijama: Svoju budućnost želimo graditi sa Evropom

Parlament EU zaprijetio je dodatnim sankcijama Turskoj

D. H.

Redžep Tajip Erdoan

Foto: Arhiv


Turski predsjednik Redžep Tajip Erdoan pozvao je Evropsku uniju da održi svoja obećanja nakon što se Turska suočila sa prijetnjom da bude sankcionisana.

- Svoju budućnost želimo graditi sa Evropom, rekao je Erdogan danas tokom videokonferencije koju je organizovala njegova Stranka pravde i razvoja, dodavši da Turska želi biti u jačoj saradnji sa njihovim "prijateljima i saveznicima".

Šef vanjske politike EU Žozef Borel (Josep Borrell) je ranije rekao da Turska ne šalje pozitivne signale i da mora riješiti spor sa članicama EU Grčkom i Kiprom, oko podmorskih nalazišta u Sredozemnom moru.

Kiparski Turci i Kipar spore se oko priobalnih rezervi plina u spornim vodama.

Kipar zagovara ideju da druge države EU prošire crnu listu protiv Turske zbog istraživanja prirodnog plina u istočnom Mediteranu. Druge vlade, uključujući Njemačku, bile su oprezne i izbjegavale su provokacije, piše Bloomberg.

Parlament EU zaprijetio je dodatnim sankcijama Turskoj.

Evropski čelnici razgovarat će o budućnosti odnosa EU-a i Turske na summitu u decembru, rekla je u četvrtak njemačka kancelarka Angela Merkel.

Na pitanje novinara o nedavnim napetostima između Turske i članica EU, Merkel je rekla da će pripaziti na razvoj događaja u sljedećih nekoliko sedmica prije nego što će razgovarati o potencijalnim sankcijama.

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na