MJERE OGRNIČENJA

Francuska uvodi granične kontrole, želi zaustaviti odlaske na skijališta

Mjere ograničenja odlaska na strana skijališta ne odnose se na prekogranične radnike

A. F.

Skijališta ostaju zatvorena tokom božićnih prznik

Foto: ARHIV


Francuska će provoditi nasumične granične kontrole kako bi spriječila ljude da se prelaskom u zemlje u kojima su otvorena skijališta zaraze covidom-19, a moguće je i uvođenje karantine, rekao je u srijedu premijer Žan Kesteks (Jean Castex).

To se odnosi na francuske granice sa Švicarskom i Španjolskom, a spomenutom se mjerom također nastoji umiriti operatore francuskih skijališta koji se žale na nepravedan tretman. 

- Cilj je da se francuski državljani ne zaraze, a to ćemo učiniti na način da uvedemo nasumične granične kontrole -  rekao je Kesteks.

Istaknuo je da francuska skijališta ostaju zatvorena tokom  božićnih prznik. 

Premijer je osim nasumičnih kontrola najavio i mogućnost uvođenja sedmodnevni karantin za Francuze koji odluče prznike provesti na skijalištima u susjednoj Švicarskoj i Španjolskoj. O karantinu će odlučivati prefekti pograničnih regija.

Mjere ograničenja odlaska na strana skijališta ne odnose se na prekogranične radnike. 

Njemačka i Italija dijele stajalište Francuske, no Austrija, Švicarska i Španjolska sklone su otvaranju svojih skijališta. Kesteks smatra da se još može postići evropsko saglasnost o tom pitanju.

Tokom prvog vala pandemije koronavirusa neka su skijališta bila pravi rasadnik zaraze ubrzavši širenje infekcije diljem Evrope.

Više o temi Francuska

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na