ŠTA NAKON HAOSA

Tramp možda ni ne dočeka kraj mandata, hoće li završiti iza rešetaka

Na uklanjanje Trampa s vlasti, dvije sedmice prije nego što u Bijelu kuću uđe Džo Bajden, otvoreno poziva nekoliko izabranih dužnosnika

Tramp: Hoće li biti izbačen s vlasti. AFP

Avaz.ba

7.1.2021

Članovi američke vlade razgovarali su o mogućnosti izbacivanja s vlasti predsjednika Donalda Trampa (Trump) nakon što su njegovi pobornici upali u Kongres, javlja nekoliko američkih medija.

Njihova rasprava vodila se oko 25. amandmana američkog ustava koji potpredsjedniku i većini u vladi omogućava da predsjednika proglasi nesposobnim obavljati svoj posao, prenose CNN, CBS i ABC, pozivajući se na anonimne izvore.

Washington Post piše kako je Tramp odgovoran za poticanje pobune. AFP

Na uklanjanje Trampa s vlasti, dvije sedmice prije nego što u Bijelu kuću uđe Džo Bajden (Joe Biden), otvoreno poziva nekoliko izabranih dužnosnika i kolumnista većih medija, prenosi agencija France Presse.

Svi demokrati u pravosudnom odboru američkog Zastupničkog doma poslali su pismo Penceu u kojem ga traže da aktivira 25. amandman u interesu demokracije.

Za njih je predsjednik „mentalno bolestan i nesposoban prihvatiti rezultate izbora 2020. godine“.

Washington Post piše kako je odgovoran za poticanje pobune te da je dokazao da „predstavlja ozbiljnu prijetnju demokraciji“. 

Izabrani američki predsjednik Joe Biden na Twitteru je napisao: 

- Ovo što smo vidjeli danas je bolan podsjetnik da je demokracija krhka. Njezino očuvanje zahtijeva ljude dobre volje, lidere koji imaju hrabrosti i koji nisu posvećeni osvajaju moći i osobnim interesima po svaku cijenu nego općem dobru.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.