POSLALI PORUKU SPASIOCIMA

Zarobljeni kineski rudari su još živi: Imamo nade, hvala vam

Više od 300 spasilaca pokušava da raskrči put do rudara dok buše novi prolaz da stignu do mjesta gdje su rudari zarobljen

Rudaru uspjeli poslati poruku. Tanjug /Wang Kai/Xinhua via AP

N. Aj.

18.1.2021

Spasioci tvrde da je 12 od 22 rudara zarobljena u kineskom rudniku zlata nakon eksplozije prije sedam dana još živo.

Državni mediji javljaju da su rudari uspjeli poslati poruku spasilačkom timu, re da su naveli da ne znaju šta je s preostalih 10 rudara.

Pogoršava se stanje

Spasioci pokušavaju doći do preživjelih rudara. Wang Kai/Xinhua via AP

U ručno napisanoj poruci navodi se da su četiri rudara povređena, a da se stanje drugih pogoršava zbog nedostatka svježeg vazduha i ulaska vode.

- Nastavite sa naporima spašavanja. Imamo nade, hvala vam - piše u poruci napisanoj olovkom na listu iz sveske i objavljenoj na agenciji Sinhua.

Nesreće u rudnicima u Kini nisu rijetke, a događaju se često zbog loših sigurnosnih pravila. U rudniku Hushan u provinciji Šandong zarobljena su ukupno 22 rudara nakon što je eksplozija 10. januara oštetila izlaz i komunikacijski sistem rudnika koji je još bio u fazi konstrukcije.

600 metara od ulaza

Ipak, sedam dana nakon nesreće spasioci su uspjeli uspostaviti kontakt s nekim rudarima kroz uski otvor. Spustili su konopac u rudnik, osjetili su povlačenje, a nakon toga su na isti način poslali hranu, lijekove, papir i olovke. Rudari su im potom odgovorili da se 12 osoba nalazi u centralnom dijelu rudnika.

Više od 300 spasilaca pokušava da raskrči put do rudara dok buše novi prolaz da stignu do mjesta gdje su rudari zarobljeni.

Kineski mediji pišu da se buše otvori u nadi da će rudari biti spašeni. Oni se nalaze oko 600 metara udaljeni od ulaza.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.