KONTROLA ORUŽJA

Bajden se sprema da Rusiji ponudi petogodišnje produženje sporazuma “New START“

Raskidanjem ranijih sporazuma o ograničavanju i kontroli nuklearnog oružja u svijetu, rusko-američki sporazum "New START" postao je najvažniji mehanizam u toj oblasti

A. J. / Anadolija

Bajden je već prvih dana napravio niz zaokreta u politici koju je vodio Tramp

Foto: Arhiv


Novi predsjednik Sjedinjenih Američkih država (SAD) Džo Bajden (Joe Biden) sprema se da Rusiji predloži petogodišnje produženje novog sporazuma o strateškom reduciranju oružja (New START), prenosi Anadolija.

Raskidanjem ranijih sporazuma o ograničavanju i kontroli nuklearnog oružja u svijetu, rusko-američki sporazum "New START" postao je najvažniji mehanizam u toj oblasti. Riječ je o sporazumu kojeg su Rusija i SAD potpisali 2010. godine u Pragu, a rok važenja mu ističe 5. februara 2021. godine.

Rusija i NATO

Novi predsjednik SAD-a Bajden je već prvih dana napravio niz zaokreta u politici koju je vodio njegov prethodnik Donald Tramp (Trump).

Pozivajući se na neimenovanog visokog zvaničnika Bijele kuće, američki mediji javljaju da bi savjetnik za nacionalnu sigurnost SAD-a Džejk Saliven (Jake Sullivan) već danas trebao ruskom ambasadoru u Vašingtonu Anatoliju Anatonovu  (Anatoly) dostaviti Bajdenov prijedlog produženja sporazuma “New Start“ na dodatnih pet godina.

Takav prijedlog bi mogao obradovati i Rusiju i NATO, smatraju brojni američki analitičari.

Apeli Stoltenberga

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg je u više navrata pozivao čelnike Rusije i SAD-a da produže taj sporazum.

Predsjednik Ruske Federacije Vladimir Putin je u oktobru prošle godine predlagao SAD-u da bezuvjetno za godinu produže sporazum.

Putin je kazao da je sporazum "New START" nesmetano funkcionirao i sprečavao utrkivanje u naoružavanju.

Više o temi Joe Biden

BAJDENOV POTEZ
Fauči: Amerika ostaje članica WHO-a
NA VRH

Komentari

Podijeli članak na