NJEMAČKA

Hvalio se da je tokom sastanka s Merkel igrao Candy Crush pa požalio: Mogu odigrati i do 10 nivoa!

Bodo Ramelov (Ramelow), premijer njemačke savezne države Tirinške (Thüringen), malo se zanio

E.I.

Bodo Ramelov

Foto: Arhiv


Bodo Ramelov (Ramelow), premijer njemačke savezne države Tirinške (Thüringen), malo se zanio u prepričavanju događaja s  važnog sastanka koji se održao prošle sedmice s kancelarkom Angelom Merkel i premijerima ostalih saveznih država tokom kojeg su donesene nove mjere za borbu protiv pandemije. Ramelov, član lijeve stranke (Die Linke), na novoj društvenoj platformi Clubhouse, rekao je da je tokom sastanka igrao ​​Candy Crush. Kancelarku je nazvao "das Merkelchen" (mala Merkel).

Na pitanje Kevin Kühnerta, potpredsjednika SPD-a, ko je sve igrao Candy Crush, Ramelov se odmah oglasio i pohvalio kako po jednom takvom sastanku može odigrati i “do deset nivoa”. Naime, Ramelov je mislio da će njegov razgovor na toj platformi ostati izvan dosega javnosti. Što se nije dogodilo.

Odmah je stigla reakcija iz lokalnog CDU-a koji je napao premijera Ramelova da njegovo ponašanje pokazuje nedostatak poštovanja prema teškoj situaciju. 

- Ili je to izraz arogancije moći ili ministarskog umora. U svakom slučaju, to je nepoštovanje i neodgovornost! - napisao je.

  • Kancelarku je nazvao "das Merkelchen"

    Kancelarku je nazvao "das Merkelchen"

    Foto: Arhiv


Nakon toga je Ramelov shvatio da situacija postaje ozbiljna - u Tirinškoj bi trebali biti izbori ovog proljeća, ali su bliži odluci da ih prebace za septembar, sa saveznim parlamentarnim - pa se počeo posipati pepelom. Odmah se javio Njemačkoj novinskoj agenciji (dpa) te pojasnio da je Candy Crush način na koji se opušta tokom dugih pregovora. 

- Neki igraju Sudoku, drugi igraju šah ili Scrabble na svojim telefonima, a ja Candy Crush- rekao je.

A onda se u nedjelju navečer izvinuo za komentar 'male Merkel' na Twitteru, rekavši da je promjena mišljenja uslijedila nakon razgovora s "pametnom ženom" u Clubhouseu. 

- Omalovažavanje imena njemačke kancelarke bilo je čin muške ignorancije i zbog toga se iskreno izvinjavam- napisao je Ramelow na Twitteru.

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na