PARTNERI SA EU

SAD daje podršku Evropskoj uniji u procesu dijaloga Beograda i Prištine

Nije važno ko predvodi, već da se dijalog završi i da se postignu kompromisi, rekao je Palmer

Palemr: Naš cilj je da zemlje postanu dio EU. Agencije

A. Č.

16.3.2021

Zamjenik pomoćnika američkog državnog sekretara Metju Palmer(Matthew) izjavio je sinoć da u procesu dijaloga Beograda i Prištine SAD daje snažnu podršku specijalnom izaslaniku EU za dijalog Miroslavu Lajčaku, koji je, kako je rekao, iskusni diplomata i za koga je uvjeren da će taj proces dovesti do sporazuma.

On je to rekao odgovarajući na pitanje da li će SAD preuzeti posredovanje u dijalogu Beograda i Prištine.

– Parterneri smo s Evropskom unijom. I Beograd i Priština imaju aspiracije ka EU, zbog čega EU posreduje. Nemam razloga da ne vjerujem da neće uspjeti. Nije važno ko predvodi, već da se dijalog završi i da se postignu kompromisi – rekao je Palmer.


Ekonomske normalizacije odnosa dvije zemlje

Govoreći o ekonomskoj saradnji američke razvojne finansijske korporacije (DFC) sa Srbijom, Palmer je rekao da su Sjedinjene Američke Države uzbuđene zbog potencijala te saradnje i istaknuo je da su odnosi dvije zemlje sada drugačiji i pozitivni i da se raduje daljnjoj saradnji.

Američki ambasador u Srbiji Entoni Godfri (Anthony Godfrey) kazao je da će se administracija američkog predsjednika Džoa Bajdena (Joe Biden) baviti ekonomskom normalizacijom odnosa dvije zemlje.

Jedno od pitanja koje su pratioci na Facebooku postavili Palmeru bilo je i da li će se u budućnosti vidjeti više američkih kompanija u Srbiji, na šta je on odgovorio da ima pozitivno mišljenje o radnoj snazi i mogućnostima da se investira, dok je Godfri  istaknuo da Srbija radi dobar posao i privlači sve više stranih investitora.

Jedno od pitanja bilo je i zašto SAD i EU nedovoljnim angažmanom na zapadnom Balkanu ostavljalju prazan prostor za utjecaj Rusije i Kine, na šta je Godfri odgovorio da nije ostavljen prazan prostor, da je Srbija izabrala put vojne neutralnosti, da sama donosi svoje odluke, a glavni politički cilj ostaje put u EU, u čemu je SAD podržava.

Kako je rekao, Kina i Rusija imaju drugačiju viziju za region.

– Mi smo uvjereni da je članstvo u EU najbolji cilj za region, za njegovu dugoročnu stabilnost, rast i napredak – rekao je Godfri.

SAD nisu ostavile prazan prostor

S tim stavom saglasan je i Palmer, koji je istaknuo da SAD nisu ostavile prazan prostor, ali da donekle razumije odakle takav utisak.

Kako je rekao, SAD jesu angažirane u regionu, iako ta angažiranost nije na istom nivou kao što je bila tokom devedesetih, kada je Balkan bio na naslovnim stranicama "New York Timesa", "Washington Posta", brojnih evropskih novina, a svjetski lideri se bavili dešavanjima na zapanom Balkanu, što se promijenilo sa završetkom ratova.

– A na zemljama zapadnog Balkana je da prepoznaju partnere koji podržavaju njihove ciljeve. SAD i EU, naš cilj je da zemlje postanu dio EU, smatramo da bi to bilo dobro za region – rekao je Palmer.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.