PARADOKS

Dok cijene goriva skaču u BiH: U svijetu dolar oslabio, cijene nafte pale

Cijene su nafte jutros pale zbog rasta zaliha u SAD-u, ali i bojazni od sporijeg nego što se očekivalo oporavka potražnje u Evropi zbog sporog procesa vakcinisanja protiv Covida-19

A. Ka.

Pala cijena nafte

Foto: Ilustracija


Na valutnim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta pala, nakon dva dana rasta.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se oko 91.48 bodova, dok je jučer u ovo doba iznosio 91.90 bodova. Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti skliznuo s jučerašnjih 109.10 na 108.65 jena. Američka je valuta oslabila i u odnosu na europsku pa je cijena eura dosegnula 1.1965 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 1.1905 dolara.

Cijene su nafte jutros pale zbog rasta zaliha u SAD-u, ali i bojazni od sporijeg nego što se očekivalo oporavka potražnje u Evropi zbog sporog procesa vakcinisanja protiv Covida-19.

Cijena barela na američkom tržištu skliznula je 0.45 posto, na 64.30 dolara, dok je na londonskom tržištu barel pojeftinio 0.50 posto, na 67.70 dolara.

Na azijskim su burzama u četvrtak cijene dionica porasle pa tako prate jučerašnji rast Wall Streeta, nakon što je Fed povećao procjene rasta američke ekonomije i obećao održavati kamate na rekordno niskim razinama.

Više o:

SAD Covid Nafta Dolar
NA VRH

Podijeli članak na