BROJNE TEME

Japanski premijer prvi je Bajdenov strani gost u Bijeloj kući

Bajden je ugostio Sugu na jednodnevnom samitu koji je demokratskom predsjedniku pružio šansu da radi na svom obećanju o obnavljanju američkih savezništva

Sa sastanka u Bijeloj kući. AFP

Fu. M.

16.4.2021

Američki predsjednik Džo Bajden (Joe Biden) ugostio je japanskog premijera Jošihidea Sugu kao prvog inozemnog čelnika u Bijeloj kući, naglasivši pritom ključnu ulogu Tokija u američkim pokušajima suprotstavljanja Kini.

Bajden je ugostio Sugu na jednodnevnom samitu koji je demokratskom predsjedniku pružio šansu da radi na svom obećanju o obnavljanju američkih savezništva koja su oslabjela za vrijeme njegovog prethodnika Donalda Trampa (Trump).

Susret u Bijeloj kući. AFP

Glavna tema susreta je Kina, a očekuje se da će dvije strane raditi na diverzifikaciji dobavnih lanaca kako bi se smanjila ovisnost o Pekingu. Japan je obećao 2 milijarde dolara za saradnju s SAD kako bi se smislile alternative 5G mreži kineske firme Huawei, rekao je istaknuti američki zvaničnik.

Očekuje se da će sastanak, prvi Bidenov susret uživo s inozemnim čelnikom otkad je preuzeo Bijelu kuću, rezultirati i službenom izjavom o Tajvanu, otočnoj državi koju Kina svojata i koja je pod sve većim vojnim pritiskom najmnogoljudnije zemlje na svijetu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.