BIVŠI PREDSJEDNIK SAD

Tramp kakvog smo poznavali više ne postoji, pustio je sijede, hrani se zdravo...

Tokom kampanje 2016. njegovi su pomoćnici gotovo svakodnevno morali odlaziti u trgovinu po zalihe keksi Oreos

Fu. M./Jutarnji list

Donald Tramp

Foto: Agencije


Donald Tramp (Trump) kakvog je svijet poznavao više ne postoji. Na njegovo mjesto došla je, barem fizički, drugačija osoba – sprej za samotamnjenje, zbog kojeg mu je lice bilo narandžaste boje, zamijenio je prirodnim sunčevim zrakama; prestao je izbjeljivati kosu i pustio nekoliko sijedi; prežderavanje McDonald'som zamijenio je zdravom prehranom, a kasnonoćne izljeve bijesa na Twitteru "beauty sleepom", piše "Jutarnji list".

- Izgubio je 7 kilograma od kad je napustio Bijelu kuću - povjerio se Business Insideru jedan njegov savjetnik, "njegova tajna je malo golfa i čitav niz pokroviteljstva".

Gubitak kilograma nije mali podvig za 74-godišnjaka kojem su rezultati na posljednjem medicinskom pregledu u junu prošle godine pokazali da ima 110 kilograma - preko kliničkog praga pretilosti. Dobio je naputak da smrša 10-15 kilograma.

Drugi savjetnici koji su se nedavno sastali s Trampom rekli su za Insider da bivši predsjednik izgleda sretnije, zdravije, pa čak i vitko - relativno govoreći - otkako je u januaru napustio Vašington.

- Stalno je jeo bombone M&M u Air Force One (predsjednički zrakoplov)", rekao je jedan savjetnik koji je svjedočio Trampovu smanjenju. "On je velik čovjek s velikim okvirom i jako je smršavio. Ne mogu vam reći koliko, ali puno je. To možete vidjeti prema njegovim odijelima."

Čuvao detalje o zdravlju

Bivši savjetnik, koji se s Trampom susreo prošle sedmice tokom niza večera i prikupljanja sredstava u Mar-a-Lagu, rekao je da Tramp izgleda kao da je izgubio devet kilograma.

- Kad sam ga vidio, izgledao je zdravije i u boljoj fizičkoj kondiciji nego što sam ga vidio već dugo - rekao je savjetnik.

I dok Tramp uživa na floridskom suncu igrajući golf, mnogi republikanci pitaju znači li ovo da se bivši predsjednik već ozbiljno priprema za kandidaturu za Bijelu kuću 2024. godine. Tramp je dao ranije naslutiti da se planira ponovno kandidirati.

- Ako je uistinu izgubio deset kilograma, mislim da postoji dodatnih 10% do 15% šanse da se kandidira - rekao je jedan republikanski strateg.

Niko od savjetnika ili republikanskih stratega koji su razgovarali s Insiderom nije rekao da je Tramp kilograme izgubio operacijom ili putem nekih drugih postupaka mršavljenje. Gubitak kilograma pripisali su golfu, redovitim obrocima i provođenju više vremena na suncu.

Tramp je godinama od javnosti pomno čuvao detalje o svom zdravlju.

Bijelu kuću napustio je 20. januara

Tokom kampanje 2016. njegovi su pomoćnici gotovo svakodnevno morali odlaziti u trgovinu po zalihe keksi Oreos, dijetalne coca-cole i druge junk hrane.

Trampova neslužbena narudžba iz McDonald'sa sastoji se od dva Big Maca, dva Filet-O-Fish sendviča i čokoladnog milkshakea – ukupno 2430 kalorija.

Službeno, Tramp je bio u izvrsnoj formi. 2016. godine Trampov bivši ljekar Harold Bornstein sastavio je ljekarski nalaz koji potvrđuje da je Tramp u "izvanrednom" fizičkom stanju. Dvije godine kasnije, Bornstein je priznao da je Tramp sam napisao ljekarski nalaz.

U januaru 2018. godine tadašnji ljekar Bijele kuće Roni Džekson (Ronny Jackson) dao je Trampovom zdravlju čistu peticu. Nekoliko mjeseci kasnije, Tramp je nominirao Džeksona za ministra ratnih veterana, a kad se on prošle godine kandidirao za Kongres, Tramp je podržao njegovu kandidaturu.

Bijelu kuću napustio je 20. januara i odselio na Floridu gdje većinu vremena provodi igrajući golf, najdraži mu sport. Washington Post je izbrojao da je tokom četiri godine mandata odigrao čak 261 rundu golfa.

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na