EKSPRESNA REAKCIJA

Čavušolu: Turska upotpunosti odbacuje Bajdenovu izjavu

Riječi ne mogu promijeniti ili prepisati historiju. Nemamo šta da učimo o sopstvenoj prošlosti od bilo koga, naveo je Čavušolu

Čavušolu: Upotpunosti odbacujemo ovu izjavu zasnovanu isključivo na populizmu. Agencije

A. J.

24.4.2021

Turska upotpunosti odbacuje izjavu američkog predsjednika Džoa Bajdena (Joe Biden) - rekao je turski ministar vanjskih poslova Mevlut Čavušolu (Cavusoglu) nekoliko minuta nakon Bajdenove izjave da je nad Armenima u Osmanskom carstvu 1915. godine izvršen genocid.


- Riječi ne mogu promijeniti ili prepisati historiju. Nemamo šta da učimo o sopstvenoj prošlosti od bilo koga. Politički oportunizam je najveća izdaja mira i pravde. U potpunosti odbacujemo ovu izjavu zasnovanu isključivo na populizmu - napisao je Čavušolu na Twitteru.


Bajden izjavio je da su osmanske turske snage počinile genocid nad Armenima 1915. godine. Bajden je tako postao prvi američki predsjednik poslije 40 godina koji je zvanično priznao genocid nad Armenima, uprkos protivljenju Turske.


U saopćenju koje je objavila Bijela kuća, navodi se da je "milion i po Armena deportovano, masakrirano i otjerano u smrt u kampanji istrebljenja".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.