ILEGALNA TRGOVINA

Bugarski par pao u Njemačkoj: Krijumčarili novorođenčad

Muž i žena, čiji je sin već u pritvoru u Bugarskoj, uhapšeni su 29. aprila

Policija uhapsila bračni par. Ilustracija

A. Ka.

5.5.2021

Bračni par iz Bugarske, za kojim je policija tragala zbog krijumčarenja novorođenčadi u Grčkoj, uhapšen je u Njemačkoj i uskoro će biti izručen, saoopćilo je državno odvjetništvo u Sofiji.

Za osumnjičenima je u februaru izdata evropska potjernica zbog sumnje u sudjelovanje u organiziranoj kriminalnoj skupini koja je na grčkom teritoriju krijumčarila novorođenčad, navodi se u saopćenju.


I sin u pritvoru

Muž i žena, čiji je sin već u pritvoru u Bugarskoj, uhapšeni su 29. aprila u Neunkirchenu, na jugozapadu Njemačke. Državno odvjetništvo nije navelo razlog njihova boravka u Njemačkoj.

Svima prijeti od 5 do 15 godina zatvora. Optuženi su da su od 2015. u Bugarskoj vrbovali trudnice iz siromašnih sredina uz obećanje da će dobiti 2.500 do 3.500 eura. Zatim su ih odvodili i smještali u stanu u Atini prije porođaja.

- Nekoliko dana nakon porođaja djecu su prodavali lokalnim krijumčarima koji su najvjerojatnije pripadali međunarodnoj mreži za trgovinu novorođenčadi - navodi odvjetništvo.

Trgovina novorođenčadi, koja je prvo bila raširena u romskim getima u okolici Burgasa, na istoku Bugarske, ovih godina se proširila na druge dijelove te zemlje, a najčešće je odredište susjedna Grčka.

Ilegalna trgovina

Sporost u postupku posvajanja, koji je ranije znao potrajati i pet godina, potaknula je mnoge kandidate da posegnu za ovakvom ilegalnom trgovinom.

Zahvaljujući zakonu iz 2018. vrijeme čekanja je skraćeno, ali mreže još djeluju i lakše su "rješenje" za one koji ne uspiju posvojiti dijete na zakonit način.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.