NEKONTROLISANI PAD

Ostaci kineske rakete večeras ili rano ujutru padaju na Zemlju

Prema predviđanjima američkog centra, najveći ostaci rakete ući će u atmosferu nedaleko od novozelandskog Sjevernog ostrva

Fu. M.

Kineska raketa "Long marš 5B" uspješno je 30. aprila lansirana

Foto: Agencije


Ostaci velike kineske rakete lansirane prošle sedmice trebalo bi da uđu u Zemljinu atmosferu kasno večeras ili rano ujutro, saopćeno je danas iz američkog Istraživačkog centra za orbitalni ulazak i ostatke.

Kinesko Ministarstvo vanjskih poslova jučer je saopćilo da će većina ostataka rakete sagorjeti po ulasku u atmosferu i da, najvjerovatnije neće uzrokovati štetu nakon što je američka vojska saopćila da prate nekontrolisani pad objekta.

Prema predviđanjima američkog centra, najveći ostaci rakete ući će u atmosferu nedaleko od novozelandskog Sjevernog ostrva, ali se napominje da je ulazak moguć bilo gdje jer su ostaci raštrkani.

Kineska raketa "Long marš 5B" uspješno je 30. aprila lansirana iz Venčanga kako bi isporučila prvi modul težak 22 tone za buduću svemirsku stanicu. Modul se odvojio od rakete i uspješno ušao u orbitu, ali glavni dio rakete i četiri potisnika padaju na Zemlju.

Više o temi Rakete

PROJEKTILI PALI NA PIJACU
U raketnom napadu poginule 23 osobe

Više o:

Rakete Kina SAD
NA VRH

Komentari

Podijeli članak na