NAJAVLJEN NASTAVAK SUKOBA

Izrael bombardovao civilni dio Gaze, vatrogasci pretraživali ruševine u potrazi za preživjelima

Nemamo saznanja da je Hamas bio aktivan u zgradi, kazali su iz novinske agencije AP, nakon što je jučer srušen toranj u kojem su bile i njihove kancelarije

Batrogasci pretražuju ruševine. AFP

Piše: N. Aj.

16.5.2021

Napadi Izraela na Palestice nisu prestali ni tokom večeri subote na nedjelju.

Izrael je bombardirao dom čelnika Hamasa u Gazi Jahje Sinvaeija (Yahya Sinwari), a potom je Hamas odgovorio raketnim napadima na Tel Aviv.

Najmanje troje Palestinaca ubijeno je u izraelskim zračnim napadima na enklavu, objavili su tamošnji zdravstveni dužnosnici, a velik broj stanovnika je povrijeđen. Ministarstvo zdravstva Pojasa Gaze izvijestilo je o još pet ubijenih i 40 povrijeđenih u napadima Izraela u ovom gradu stoga je broj stradalih porastao na 150.

Tokom noći Gazom odzvanjo je zvuk bombardiranja, prenosi agencija Reuters.

I dio Izraelaca u Tel Avivu i njegovom predgrađu noć je proveo u skloništima zbog raketnih napada iz Gaze. Oko 10 osoba povrijeđeno je u bijegu u skloništa.

Agencija AFP objavila je srceparajuće fotografije koji prikazuju palestinske vatrogasce kako pretražuju ruševine kako bi pronašli preživjele ili tijela u Pojasu Gaze nakon što je Izrael bombardovao civilne dijelove.

Bombarodovan civilni dio Pojasa Gaze. AFP


Hamas je na zračne napade Izraela odgovorio novim napadima na gradove Berekaja, Nitzanim, Nir zsrael i Hodaja.

I Izrael i Hamas najavljuju da neće prestati s napadima na drugu stranu, dan nakon što je Izrael uništio 12 spratova visoku zgradu koja je bila sjedište agencije Associated Press (AP) i medijske kuće Al Jazeera.

Izraelska vojska objavila je da je ta zgrada bila legitiman vojni cilj u kojoj su bili pripadnici Hamasa, te da je uoči napada upozorio civile da izađu.

AP je osudio taj napad i pozvao Izrael da predoči dokaze.

- Nemamo saznanja da je Hamas bio aktivan u zgradi - kazali su iz AP-a.

Hamas je u odgovoru na taj čin Izraela rano u nedjelju raketama napao Tel Aviv i južni Izrael.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu (Netanyahu) je kasno u subotu poručio da izraelski vojni napadi „nisu gotovi i da će trajati koliko god budu potrebni“.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.