NASTAVLJENI SUKOBI

Izrael u napadu na Gazu uništio jedini laboratorij za testiranje Covida

Izrael navodi da je gađao Hamasove tunele i objekte militanata

Novi žestoki sukobi. EPA

A. Ka.

18.5.2021

Unatoč tome što je Gaza, prema izvještajima, tokom noći privremeno obustavila raketiranje Izraela, izraelski avioni nastavili su s bombardiranjem Gaze.

Militanti iz Gaze su jučer navečer, nešto prije ponoći, ispalili rakete prema Izraelu, a zatim su obustavili napade sve do zore, kada su se ponovno oglasile sirene u izraelskim zajednicama blizu Gaze te u gradu Netivotu.

Hamas je preuzeo odgovornost za napad na područje Netivota, rekavši da se radilo o odgovoru na "cionističku agresiju", očito pritom misleći na izraelska raketiranja tokom noći.

Palestinski izvori navode da su Izraelske obrambene snage (IDF) tokom noći izvršile nekoliko napada na ciljeve širom pojasa Gaze, što potvrđuju i snimke na kojima se vidi niz eksplozija.

Palestinski mediji su također objavili da je izraelska vojska rano jutros pogodila Hamasove brodove na obali, civilne zgrade i infrastrukturu širom pojasa Gaze.

Službena palestinska novinska agencija Wafa navela je da su ratni avioni gađali civilne institucije i ceste u blizini džamije al-Katiba na zapadu grada Gaze, kuće u sjevernom okrugu Nasr te četvrti Tuffah i Shejaiya, piše BBC.

Dodaje da su avioni izveli više od 50 napada na kuće i civilne objekte u sjevernim gradovima Beit Lahia i Jabalia, uzrokujući "masovna oštećenja".

AFP javlja da je Izrael u ponedjeljak navečer raketirao i uništio jedini laboratorij za testiranje Covida-19 u Gazi i oštetili ured Crvenog križa.

Izrael navodi da je gađao Hamasove tunele i objekte militanata.

Ministarstvo zdravstva Gaze, kojim upravlja Hamas, saopćilo je da je u napadima na Gazu do sada ubijeno 212 ljudi, među kojima je i 61 dijete te 36 žena.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.