AMERIČKI PREDSJEDNIK

Bajden izrazio nadu u opstanak primirja između Izraela i Hamasa

Bajden, čija je administracija danima radila iza kulisa kako bi postigla primirje, rekao je da će pomoć regiji biti koordinirana s palestinskim vlastima

Džo Bajden. Agencije

A. Ka.

22.5.2021

Američki predsjednik Džo Bajden (Joe Biden) izjavio je u petak kako Demokratska stranka i dalje podupire Izrael te da se moli da se održi prekid vatre između Izraelaca i Hamasa.

Bajden je na medijskoj konferenciji u Bijeloj kući rekao kako je rješenje između dvije države jedini odgovor u suzbijanju sukoba dviju strana te se obvezao da će s drugim zemljama izraditi veliki paket pomoći za obnovu Gaze.

Bajden, čija je administracija danima radila iza kulisa kako bi postigla primirje, rekao je da će pomoć regiji biti koordinirana s palestinskim vlastima, Hamasovim suparnikom koji podržava Zapad na okupiranoj Zapadnoj obali, kako bi se osiguralo da Hamas ne može obnoviti svoj vojni arsenal.

Izrael i Hamas u petak su završili 11 dana borbi u kojima je poginulo 248 ljudi, a ranjeno njih 1900. Humanitarni dužnosnici kažu kako će za obnovu šteta u Gazi biti potrebne godine po cijeni od nekoliko desetaka miliona dolara.


Bajden je pozvao na okončanje međuopćinskih sukoba ekstremista s obje strane te je naglasio da je imperativno osigurati sigurnost Palestinaca na Zapadnoj obali te pomoć narodu Gaze.

Dodao je kako će također inzistirati na tome da izraelski građani, Arapi i Židovi, budu tretirani kao jednaki. Bajden je kazao da bi Palestinci također trebali prepoznati pravo Izraela na postojanje.

- Razjasnimo nešto ovdje - sve dok regija nedvosmisleno ne kaže da priznaje pravo Izraela da postoji kao neovisna židovska država, mira neće biti - rekao je Bajden.

Bajden nije htio komenitrati svoj nedavni razgovor s izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom (Netanyahu), ali je rekao kako vjeruje da će izraelski čelnik održati primirje.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.