NAKON INCIDENTA

"Eurocontrol" pomaže avioprijevoznicima koji žele zaobići Bjelorusiju

Eurocontrol je saopćio da je oko 2500 letova iz zračnog prostora EU-a polijetalo, slijetalo ili prelijetalo Bjelorusiju prošle sedmice

Prizemljeni avion u Minsku. AFP

Fu. M.

24.5.2021

Evropska agencija za kontrolu zračnog prometa Eurocontrol objavila je u ponedjeljak da pomaže zračnim prijevoznicima da zaobiđu bjeloruski zračni prostor ako to požele nakon što je Minsk prisilio avion "Ryanair" na slijetanje u nedjelju pa uhapsio disidentskog novinara na tom letu.

Dok se lideri EU-a okupljaju kako bi raspravili ograničenja zračnog prometa s Bjelorusijom kao odgovor na incident u kojem je bjeloruski vojni avion presreo let između Grčke i Litvanije te ga prisilio na slijetanje u Minsku, Eurocontrol je naveo da očekuje 64 leta bjeloruskog prijevoznika Belavie u svom zračnom prostoru u ponedjeljak.

Agencija je navela da tri prijevoznika

Eurocontrol kaže da "radi sa avio firmama i pružateljima usluga u zračnom prometu u bjeloruskim susjednim zemljama kako bi se osigurala raspoloživost kapaciteta i kako bi avioprijevoznici mogli izbjeći bjeloruski zračni promet ako to požele".

Agencija je navela da tri prijevoznika EU-a - njemačka Lufthansa, poljski LOT i latvijski airBaltic provode 14 letova tjedno za Bjelorusiju.

- Zbog zatvaranja istočnog dijela ukrajinskog zračnog prostora, brojne avio firme EU-a koriste zračni prostor Bjelorusije na svojim letovima prema Aziji", rekli su iz agencije za Reuters.

Životi putnika

Eurocontrol je saopćio da je oko 2500 letova iz zračnog prostora EU-a polijetalo, slijetalo ili prelijetalo Bjelorusiju prošle sedmice do 19. maja, od kojih je 419 provela Belavia.

Bjeloruski prijevoznik trenutno leti u ili iz 21 grada EU-a, od Helsinkija do Larnake na Kipru, dodaje evropska agencija.

Ako se takav avion presretne, "životi osoba na letu i sigurnost aviona ne smiju se ugroziti", navodi se u konvenciji.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.