TONE GORIVA

Prijeti ekološka katastrofa: Brod pun hemikalija tone uz obalu Šri Lanke

Na snagu stupile vanredne mjere

Piše: M. B.

3.6.2021

Prijeti ekološka katastrofa. BBC

Tanker pun hemikalija tone uz obalu Šri Lanke dok svijet strahuje da bi se ta nesreća mogla pretvoriti u ekološku katastrofu, prenosi BBC. 

Tanker X-Press Pearl, registrovan u Singapuru, gorio je gotovo dvije sedmice prije nego što je požar ugašen ove sedmice. Ako brod potone, u more bi se mogle izliti stotine tona goriva i uništiti tamošnji morski život.


Stručnjaci zabrinuti

- Spasioci pokušavaju povući brod prema dubokom moru prije nego što potone kako bi se minimiziralo onečišćenje mora – kazao je glasnogovornik mornarice Šri Lanke, Indika Silva, za BBC.

Ekologinja Ajantha Perera upozorila je da mogućnost tonuća predstavlja najgori scenarij za okoliš.

- Sa svim opasnim teretom, kiselinama i drugim spojevima, kao i gorivom broda, potonuće će dovesti do uništenja cijelog morskog dna - dodala je Perera. 

Na snagu stupile vanredne mjere

Mornarice Šri Lanke i Indije proteklih dana zajednički su radili na gašenju vatre, a sada na sprječavanju lomljenja i potonuća broda, ali operaciju im otežavaju nemirno more i monsunski vjetrovi.

Obalno područje uz grad Negombo već je zagađeno naftom i drugim zagađenjem. Ministarstvo ribarstva Šri Lanke objavilo je da su na snagu stupile vanredne mjere kako bi se zaštitila laguna Negomba i okolna područja.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.