APELI

Džonson pozvao bogate zemlje da vakcinišu svijet do 2022. godine

Vakcinisanje svijeta do kraja sljedeće godine bio bi najveći podvig u historiji medicine, rekao je Džonson

Džonson će biti domaćin prvog samita "uživo" u gotovo dvije godine. Agencije

A. J.

6.6.2021

Britanski premijer Boris Džonson (Johnson) pozvao je jučer čelnike grupe sedam bogatih zemalja (G7) da se obavežu vakcinisati cijeli svijet protiv Covid-19 do kraja 2022. godine, te da to učine do sastanka u Velikoj Britaniji sljedeće sedmice.


Džonson će biti domaćin prvog samita "uživo" u gotovo dvije godine te je rekao da će tražiti zalog za postizanje globalnog cilja cijepljenja.


-  Vakcinisanje svijeta do kraja sljedeće godine bio bi najveći podvig u historiji medicine - rekao je Džonson.


Pozvao je kolege čelnike G7 da mu se pridruže u okončavanju pandemije te da se obavežu kako nikada više neće dozvoliti da se ponovi uništenje koje je prouzročio koronavirus.


Čelnici Njemačke, Francuske, Sjedinjenih Država, Italije, Japana, Evropske unije i Kanade pridružit će se Džonsonu na trodnevnom samitu u Cornvolu, na jugozapadu Engleske, a koji počinje u petak.


To će također biti prvo inozemno putovanje američkog predsjednika Džoa Bajdena (Joe Bidden) otkako je preuzeo dužnost u januaru.

Američka ministrica financija Dženet Jelen (Janet Yellen) kazala je u Londonu na sastanku ministara finansija da je najbogatijim državama promicanje vakcinisanja u siromašnijim zemljama, koje ne mogu priuštiti kupovinu, gorući problem.

Također je ponovila američko stajalište da treba ukloniti patentna prava na vakcine te je dodala da čine sve što je u njihovoj moći da riješe probleme u lancu snabdijevanja.

Velika Britanija naručila je više od 500 miliona doza cjepiva protiv Covid-19 za svoje stanovništvo od 67 miliona ljudi, ali su poručili da će donirati sve doze koje joj neće trebati.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.