SKUP U ENGLESKOJ

Uoči samita G7: Suzdržana Merkel i veliki gestovi Bajdena i Džonsona

Njemačka kancelarka Angela Merkel ostaje protivnica prijedloga suspenzije patenta za vakcine

Džonson i Bajden uoči sastanka. AFP

Deutche Welle

11.6.2021

Britanski premijer Boris Džonson (Johnson) neposredno prije samita G7 čiji je domaćin, pozvao je svoje goste da zemljama u razvoju doniraju milijardu doza vakcine protiv korone, piše "Deutche Welle".


- Naša je zajednička odgovornost da prevaziđemo pandemiju, minimalizujemo rizik od ponovnog izbijanja i našu ekonomiju bolje obnovimo nakon ove tragedije - napisao je Džonson u članku za "Frankfurter algemajne cajtung".


Stoga ovaj samit mora sebi da postavi „uzvišen, ali apsolutno neophodan cilj" i zemljama u razvoju stavi na raspolaganje milijardu doza vakcine. Cilj mora biti da do kraja 2022. mogu da se vakcinišu svi ljudi na svijetu. Za to je važna saradnja, napisao je Džonson.

SAD su uoči samita obećale novu donaciju od 500 miliona doza vakcina za 92 siromašnije zemlje, kao i Afričku uniju. Prema Bijeloj kući, 200 miliona doza će biti isporučeno od avgusta pa do kraja godine, a preostalih 300 miliona do juna 2022. Američki predsjednik Džozef Bajden (Joseph Biden) je pritom rekao:

- Naše donacije vakcina ne uključuju nikakav pritisak da se pruži protivusluga ili slično. Ovo radimo da bismo spasili živote i da bismo okončali ovu pandemiju.

Rasprava oko patenata

Prije toga, ponovo se razbuktala rasprava o tome da li treba da budu ukinuti patenti za vakcine, kako to, na opće iznenađenje, predlaže Bajden, mnoge države i organizacije za pomoć u razvoju.


Francuski predsjednik Emanuel Makron (Emmanuel Macron) najavio je u četvrtak da će na samitu G7 zajedno sa Južnom Afrikom iznijeti prijedlog o suspenziji patenata na vakcine koja bi bila vremenski i prostorno ograničena.


Njemačka kancelarka Angela Merkel ostaje protivnica prijedloga suspenzije patenta za vakcine. To su uoči samita G7 u Britaniji rekli izvori bliski njemačkoj Vladi.


- Pozicija Njemačke nije se promijenila - prenijeli su u četvrtak riječi Angele Merkel izvori iz vladinih krugova. Kancelarka ne vjeruje da bi ukidanje prava na patent vakcine protiv Kovida bilo korisno, niti da su patenti zapravo prepreka globalnoj vakcinaciji.

Na pitanje može li Njemačka da poveća obećanu donaciju vakcina siromašnim zemljama, odgovor je bio da je Njemačka već mnogo uradila i da je "jedan od vodećih donatora".

I lideri EU protiv suspenzije patenta

I Evropska Komisija i lideri EU izjasnili su se u četvrtak jasno protiv opće suspenzije prava na patente vakcina protiv Covida. Predsjednik Vijeća EU Šarl Mišel (Charles Michel) rekao je:

- Suspenzija patenta možda zvuči dobro, ali nije čarobno oružje.


U slučaju suspenzije, proizvođači vakcina u cijelom svijetu bi mogli da ih proizvode bez plaćanja licence. Protivnici te ideje tvrde da nije pravo na patent prepreka, već su to proizvodni kapaciteti, znanje i sirovine.


Mišel je istakao da je iz EU u treće zemlje već izvezeno više od 270 miliona doza vakcina. Pored toga, EU je najveći pobornik inicijative Kovaks za fer distribuciju vakcina: sa više od 2,8 milijardi evra do kraja godine biće donirano najmanje 100 miliona doza vakcine.

Vraćaju se multilateralizam i G7

Samit G7 okupiće od petka do nedjelje (11.-13. juni) na jugozapadu Engleske u ljetovalištu Karbis Bej šefove država i vlada SAD, Njemačke, Velike Britanije, Kanade, Francuske, Italije i Japana, kao i predstavnike EU. Pozvane su i „demokratske države istomišljenice" poput Južne Koreje, Južne Afrike, Australije i Indije. Glavne teme su: borba protiv pandemije, zaštita klime i odnos prema Rusiji i Kini.


Iz vladinih krugova u Berlinu kažu i da su konsultacije uoči samita pokazale da multilateralizam ponovo dobro funkcioniše. Osnovna poruka skupa biće da su „multilateralizam i G7 ponovo tu" i da su izazovi poput klime i pandemije rješivi samo zajednički. Za to se zalaže i kancelarka, navode izvori.


Angelu Merkel će na njen vjerovatno poslednji samit G7 pratiti suprug Joahim Zauer. Još nije utanačen termin za planirani prvi bilateralni razgovor uživo sa američkim predsjednikom Bajdenom na marginama konferencije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.