RAZMIJENJENA MIŠLJENJA

Blinken razgovarao s kineskim zvaničnikom: Amerika zabrinuta zbog postupanja nad Ujgurima

Bilo je govora i o denuklearizaciji Korejskog poluotoka i američkoj politici prema Sjevernoj Koreji

Entoni Blinken. Arhiv

Anadolija

11.6.2021

Američki državni sekretar Entoni (Antony) Blinken obavio je telefonski razgovor s Jangom Đieći (Yang Jiechi), direktorom Ureda povjerenstva za vanjske poslove Kineske komunističke partije (KPK), a tokom razgovora je izrazio zabrinutost zbog kineske prakse nad Ujgurima u Xinjiangu, okarakterisavši to i genocidom.

Glasnogovornik State Departmanta Ned Prajs (Price) kazao je kako su dvojica dužnosnika razgovarali o denuklearizaciji Korejskog poluotoka i američkoj politici prema Sjevernoj Koreji.


Važnost saradnje

Napomenuo je također da su Blinken i Jang razmijenili mišljenja o Iranu, Mijanmaru i globalnoj klimatskoj krizi.

- Osvrćući se na izbijanje pandemije koronavirusa, ministar je naglasio važnost saradnje i transparentnosti u naporima u vezi s porijeklom virusa, uključujući tekuće dvije faze studija koje su vodili stručnjaci Svjetske zdravstvene organizacije u Kini - rekao je Prajs.

Naveo je kako je Blinken također izrazio zabrinutost zbog pogoršanja demokratskih normi u Hong Kongu.


Naglašena zabrinutost

- Ministar je naglasio svoju zabrinutost zbog genocida i zločina protiv čovječnosti koji su u toku protiv pretežno muslimana Ujgura i pripadnika drugih etničkih i vjerskih manjinskih skupina u Xinjiangu - naveo je.

Glasnogovornik Prajs je izjavio da je Blinken također Jangu prenio da su zabrinuti zbog pritiska pekinške administracije na Tajvan i nepravednih hapšenja u zemlji.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.