PANDEMIJA

Ajatolah Hamenei vakcinisan prvom dozom iranske vakcine

Snimak ga prikazuje kako nosi hiruršku masku i crni turban, sjedeći ispod slike osnivača Islamske Republike ajatolaha Rouhollaha Homeinija

Hamnei: Vakcinisao se. Agencije

Ad. A. / Fena

25.6.2021

Iranski vrhovni vođa ajatolah Ali Khamenei u petak je primio prvu dozu vakcine domaće proizvodnje protiv koronavirusa, objavljeno je na njegovom Twitter nalogu, dok se njegova zemlja bori sa najsmrtonosnijom epidemijom na Bliskom istoku.

Twitter nalog 81-godišnjeg imama objavio je snimak koji ga prikazuje kako je "primio prvu dozu iranske vakcine protiv Covid-19 koju su razvili mladi iranski naučnici".

Snimak ga prikazuje kako nosi hiruršku masku i crni turban, sjedeći ispod slike osnivača Islamske Republike ajatolaha Rouhollaha Homeinija, s dvojicom medicinskih tehničara oko njega, od kojih je jedan ubrizgao vakcinu u njegovu lijevu ruku.

Državna televizija prikazala je isti prizor, navodeći da je Khamenei primio prvu dozu vakcine COVIran Barekat, koju je razvila moćna državna fondacija poznata kao Setad.

Iran je objavio 14. juna da je dao hitno odobrenje za vakcinu domaće proizvodnje.

Islamska Republika pokušava da nadoknadi manjak vakcina i omogući drugu dozu onima koji su već primili prvu, na dobrovoljnoj osnovi.

Ugušen američkim sankcijama koje otežavaju transfere novca stranim firmama, Teheran tvrdi kako se bori da nabavi vakcine za 83 miliona stanovnika.

Khamenei je početkom januara zabranio uvoz vakcina proizvedenih u Britaniji i Sjedinjenim Državama, navodeći da će one "otrovati" zemlju.

Iran je "razoren" pandemnijom kronavirusa, u kojoj je preminulo više od 83.500 ljudi među 3,1 miliona zaraženih, sudeći po zvaničnim brojkama za koje se uveliko vjeruje da potcjenjuju ukupan broj žrtava.

Ministarstvo zdravstva saopćilo je da je više od 4,4 miliona od 83 miliona iranskog stanovništva primilo prvu dozu vakcine otkako je imunizacija pokrenuta u februaru.

Samo nešto više od četvrtine te cifre - skoro 1,13 miliona osoba - primilo je dvije doze vakcine.

Iran provodi kliničke probe četiri ostale vakcine protiv Covid-19, prenosi AFP.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.