14. DUBROVNIK FORUM

Borelj: Održati pažnju EU na zapadnom Balkanu

Naglasio je kako će neravnomjerna dostupnost vakcina dovesti do sve većih razlika u privrednom oporavku pojedinih dijelova svijeta

Anadolija

 Šef diplomatije Europske unije Žozep Borelj (Josep Borrell) na 14. Dubrovnik forumu koji se održava pod nazivom "Zajedno u razdvojenom svijetu" osvrnuo se na pandemiju i njezin utjecaj na geopilitčku situaciju te svijet nakon pandemije.

- Pandemiju smo manje-više ostavili iza sebe, ali moramo ostati budni, jer dolaze nove varijante, novi val virusa, ali nakon godinu i pol dana i više valova, možemo reći da izlazimo iz tunela, što ne vrijedi i za ostali dio svijeta, posebno za jug, Južnu Ameriku, Afriku, Jugoistočnu Aziju - upozorio je Borelj.

Naveo je kako se u Južnoj Americi bilježi 4.000 smrti dnevno od koronavirusa, posebno u Brazilu gdje je situacija 15 puta gora nego u Europskoj uniji. Istaknuo je kako će se nakon pandemije svijet globalno promijeniti, kako će biti manje zapadnjački, više azijatski, sve više digitaliziran i pun nejednakosti, kako između država, tako i unutar njih.

Privredni oporavak

-  Vakcine su jedini put izlaska iz pandemije. Europska unija je jedina koja uspijeva cijepiti vlastito stanovništvo, istovremeno izvoziti pola vlastite proizvodnje cjepiva te biti vodeći donator u programu COVAX - kazao je Borelj.

Naglasio je kako će neravnomjerna dostupnost vakcina dovesti do sve većih razlika u privrednom oporavku pojedinih dijelova svijeta, a time i do veće nestabilnosti.

Evropska unija isporučila je 3,2 miliona doza vakcina zapadnom Balkanu, a na ovom području vakcine doniraju i Kina i Rusija, rekao je Borelj, istaknuvši kako vakcine, u svijetu multipolarnosti i manjka multilateralnosti, postaju novi geopolitički alat kojim se jača politički utjecaj.

- Svijet postaje sve manje slobodan, demokratija je pod napadom, kako na domaćem terenu, tako i u inozemstvu. Nalazimo se u bitci narativa, koji je sistem najbolji za suočavanje s izazovima današnjice - istakao je Borelj.

Pažnja na zapadnom Balkanu

- Evropska unija najbolja je kombinacija političkih sloboda i ekonomskog napretka, kao i društvene solidarnosti na svijetu. Nismo savršeni, ali smo najbolji, zbog čega moramo nastaviti sa svima koji dijele našu viziju. To znači da moramo održati našu pažnju na zapadnom Balkanu i cijelu regiju održati na evropskom putu, uključujući oživljavanje dijaloga između Srbije i Kosova. To podrazumijeva i podršku Ukrajini, koja se suočava s agresijom Rusije, provedbu reformi u toj zemlji kako bi se približila Evropskoj uniji - poručio je.

Upozorio je na odnos EU s Kinom koja je, kako je naveo, „podložna sve većoj unutarnjoj centralizaciji uz istovremenu asertivnost prema inostranstvu”, dodavši kako će Kina postići 25 posto ukupnog globalnog gospodarskog rasta ove godine.

Na dvodnevnom 14. Dubrovnik forumu sudjeluje deset ministara vanjskih poslova, šef diplomatije Evropske unije Žozep Borelj i novi visoki predstavnik za BiH Kristijan Šmit (Christian Schmidt). Glavna tema foruma je utjecaj pandemije koronavirusa na geopolitičke odnose i svjetsku ekonomiju.

NA VRH

Podijeli članak na