FRANCUSKA

"Google" kažnjen sa 500 miliona eura

Američki tehnološki gigant mora u naredna dva mjeseca da predstavi prijedlog o isplati nadokande novinskim agencijama i ostalim medijskim kompanijama

A. Ka. / Srna

„Google“ kažnjen

Foto: Ilustracija


Francuska antimonopolska agencija kaznila je danas kompaniju "Alfabet", koja je vlasnik "Googlea", sa 500 miliona eura jer nije ispoštovala naređenja u vezi sa prenošenjem informativnih sadržaja.

Američki tehnološki gigant mora u naredna dva mjeseca da predstavi prijedlog o isplati nadokande novinskim agencijama i ostalim medijskim kompanijama za objavljivanje njihovih vijesti ili će dobiti dodatnu kaznu od 900.000 evra na dan.

Medijske organizacije APIG, SEPM i AFP optužuju tehnološkog giganta da nije dobronamjerno pristupio razgovorima o pronalaženju dogovora za prenošenje informativnih sadržaja na internetu, u skladu sa nedavno usvojenom direktivom EU.

APIG, koji predstavnja najveće štampane medije u Francuskoj, među kojima su "Figaro", "Mond" i ostali, jedan je od podnosilaca tužbe iako je potpisao okvirni sporazum o razgovorima sa "Googlom".

"Google" je saopćio da je "veoma razočaran" odlukom francuskih vlasti i da je imao dobru volju tokom čitavog procesa.

U saopćenju se dodaje da se izricanjem kazne "ignorišu napori uloženi za postizanje dogovora" i realnost načina prenošenja vijesti na "Googlovim" platformama.

Više o:

Francuska Google
NA VRH

Podijeli članak na