KUĆE SE URUŠAVAJU

U poplavama u Njemačkoj 19 poginulih, brojna sela odsječena

Snimci postavljeni na društvene mreže prikazuju automobile koji plutaju ulicama

Fena

15.7.2021

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz

Najmanje 19 ljudi poginulo je i desetine su nestali u Njemačkoj nakon što su obilne poplave izazvale bujice koje su divljale gradskim ulicama, odnoseći automobile i dovodeći do urušavanja nekih kuća.

Željezničke linije prekinute su u velikim dijelovima Sjeverne Rajne-Vestfalije, najmnogoljudnije njemačke države. Guverner države Armin Laschet, iz koje dolazi kandidat za nasljednika Angele Merkel na kancelarskom položaju na jesenjim njemačkim izborima, trebao bi posjetiti poplavama zahvaćeni grad Hagen tokom dana.

Njemačka meteorološka služba DWD prognozirala je da će padavine oslabiti tokom današnjeg dana.


Vlasti u zapadnoj ovlasti Euskirchen saopćile su u četvrtak da je javljeno o osam pogibija u poplavama u toj regiji. Spasilačke operacije ometene su činjenicom da su telefonske i internetske konekcije prekinute u dijelovima regije, jugozapadno od Koelna.

Policija u zapadnom gradu Koblenzu saopćila je da su četiri osobe poginule u oblasti Ahrweiler, i pedesetak je zarobljeno na krovovima kuća čekajući na spasioce. Šest kuća se urušilo tokom noći u selu Schuld.

Schuld se nalazi u Eifelu, seizmički osjetljivoj brdovitoj teritoriji s malim selima jugozapadno od Koelna.

Puni obim šteta u regiji još nije utvrđen, a brojna sela su odsječena zbog nabujalih voda i klizišta. Snimci postavljeni na društvene mreže prikazuju automobile koji plutaju ulicama i kuće djelimično urušene.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.