U IDLIBU SE PLAŠE NAPADA

Milioni Sirijaca i ovaj Bajram dočekali u kampovima i lošim uvjetima

Nema ni sreće ni radosti, Kad nam neko donese meso, tada ga i jedemo , rekao je Imad Davut

Kurban-bajram dočekuju u sjeni rata i siromaštva. Anadolija

N. Aj. / Anadolija

20.7.2021

Milioni raseljenih u Sirijij oš jedan Kurban-bajram dočekuju u sjeni rata i siromaštva u Idlibu, javlja Anadolu Agency (AA).

Dogovoreno primirje jest donijelo značajni prekid sukoba u Idlibu, ali mještani te regije i dalje stalno strahuju od napada snaga lojalnih režimu Bašara el-Asada (Bashar al-Assad).

Idlib, najveću enklavu pod kontrolom sirijske opozicije, naseljavaju uglavnom protjerani stanovnici iz drugih sirijskih regija koji još jedan Kurban-bajram dočekuju daleko od svojih ognjišta. Milioni ljudi i ovaj praznik muslimana dočekuju daleko od svojih kuća i u neuslovnim kampovima.

Život u teškim uvjetima

Mustafa Emin je prije dvije godine morao napustiti kuću na jugu Idliba. Kako je kazao, poželio je Bajram u krugu prijatelja i rodbine.

- Prije nego smo napustili svoju kuću, klali smo kurban svaki Bajram. Sada sjedimo u šatoru na planini - ispričao je Emin.

Poručio je da su ostavili sve iza sebe, sada nema posla i žive u jako teškim uslovima.

Imad Davut je kazao da bajrami, koje sada dočekuju u šatorskim naseljima, nisu ni slični onim koje su ranije dočekivali.

Žele se vratiti u svoje selo

Kako je kazao, porodice su rastavljene, smještene su u različitim kampovima.

- Nema ni sreće ni radosti. Kad nam neko donese meso, tada ga i jedemo. Ne možemo ga kupiti. Sve je vrlo skupo - rekao je Davut.

Prema njegovim riječima, Bajram prolazi kao i svaki drugi dan, svaka kuća ispunjena je tugom i boli za najbližim koji su ubijeni u napadima.

Davut je dodao da je praznik prošao kao normalan dan, u svakoj kući bilo je tuge i bola, a svi su izgubili rođaka u napadima režima.

- Nedostaje nam naše selo. Želimo se što prije vratiti - dodao je Davut.

Prekršen dogovor o zonama deeskalacije

Idlib je najveća enklava pod kontrolom sirijske opozicije koja je pod opsadom snaga odanih režimu Bašara el-Asada i njegovih saveznika.

Uz posredstvo Turske, Rusije i Irana, tokom majskih pregovora 2017. godine u Astani, Idlib je proglašen jednom od četiri zone deeskalacije. Snage odane Asadovom režimu su prekršile dogovor i zauzele tri zone, a u Sočiju je 17. septembra 2018. godine postignut dodatni dogovor o primirju u Idlibu i uspostavi deeskalacijske zone.

Nisu obustavljeni artiljerijski i zračni napadi

Shodno dogovoru, opozicione snage su povukle teško naoružanje iz regije, a snage odane Asadovom režimu nisu obustavile artiljerijske i zračne napade u toj regiji.

Turska i Rusija su u martu prošle godine dogovorile protokol kojim se sve strane u Idlibu pozivaju na prekid vatre, a turske i ruske snage u svojstvu garanta primirja zajednički provode kontrolne patrole duž linija razdvajanja.

Zbog napada režimskih snaga iz Idliba je u kolektivne centre u blizini turske granice u protekle četiri godine izbjeglo skoro dva miliona Sirijaca.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.