FRANCUSKA

Makron na popisu potencijalnih meta špijunskog softvera

Špijunski softver Pegasus, unesen u smartphone, prati poruke, fotografije, kontakte i čak prisluškuje razgovore vlasnika mobitela

A. Ka.

Emanuel Makron

Foto: Agencije


Brojevi francuskog predsjednika Emanuela Makrona (Emmanuel Macron) i članova vlade nalaze se na popisu potencijalnih meta softvera Pegasus, koji neke države koriste za špijuniranje, izjavio je Laurent Richard, direktor organizacije Forbidden Stories, potvrdivši informaciju lista Le Monde.

Prema istrazi koju je u nedjelju objavio konzorcij 17 međunarodnih medija, softver Pegasus, koji je izradila izraelska grupa NSO, omogućio je špijuniranje telefonskih mobitela najmanje 180 novinara, 600 političara, 85 aktivista za ljudska prava i 65 šefova poduzeća.

Špijunski softver Pegasus, unesen u smartphone, prati poruke, fotografije, kontakte i čak prisluškuje razgovore vlasnika mobitela.

Le Monde je u utorak otkrio da se brojevi mobitela, među kojima bivšeg premijera Edouarda Philippea i 14 članova vlade, nalaze "na popisu brojeva koje su izabrale državne službe sigurnosti Maroka, koji koristi špijunski softver Pegasus, za potencijalno piratstvo".

- Našli smo te brojeve telefona, ali nismo mogli provesti tehničku provjeru na telefonu Emanuela Makrona da vidimo je li zaražen tim softverom, pa nam ne ukazuje je li predsjednik stvarno špijuniran - objasnio je direktor Forbidden Stories na informativnom kanalu LCI.

Dodao je da "bez obzira na to je li predsjednik bio špijuniran ili ne, za to je bilo interesa".

- Ako se to potvrdi, očito se radi o teškim prijestupima - reagiralo je francusko predsjedništvo, prenosi agencija France Presse.

NSO je odavna optuživan da radi za autoritarne režime, ali on tvrdi da je njegov softverski program razvijen u isključivom cilju praćenja kriminalaca i terorista.

Novinari istražitelji radili su na temelju popisa mreže Forbidden Stories, sa sjedištem u Francuskoj, te nevladine udruge Amnesty International i obuhvatili 50.000 telefonskih brojeva koje je NSO odabrao od 2016. radi potencijalnog praćenja.

NA VRH

Podijeli članak na