MINISTARSTVO ODBRANE SAD

Pentagon uvodi obaveznu vakcinaciju

Tražit ću odobrenje predsjednika da vakcine budu obavezne najkasnije do sredine septembra, ili odmah nakon odobrenja FDA, rekao je amrički ministar odbrane Lloyd Austin

Vakcine obavezne do sredine septembra. Arhiva

Ad. A. / Anadolija

10.8.2021

Američko ministarstvo odbrane (Pentagon) zahtijevaće od svih službenika da se vakcinišu protiv COVID-19 najkasnije do sredine septembra, objavio je u ponedjeljak ministar odbrane Lloyd Austin, javlja Anadolija.

-Tražit ću odobrenje predsjednika da vakcine budu obavezne najkasnije do sredine septembra, ili odmah nakon odobrenja Američke agencije za hranu i lijekove - FDA, u zavisnosti od toga šta se dogodi prije - naveo je Austin u dopisu američkim snagama.

Anthony Fauci, američki stručnjak za zarazne bolesti, u nedjelju je izrazio nadu da će FDA dati potpuno odobrenje za vakcine protiv koronavirusa u sljedećih nekoliko sedmica.

Sve tri vakcine protiv COVID-19 koje se trenutno primjenjuju u Sjedinjenim Američkim Državama, Pfizer-BioNTech, Moderna i Johnson & Johnson, daju se uz odobrenje za hitnu upotrebu. Očekuje se da će Pfizer prvi dobiti odobrenje u sljedećim sedmicama.

Austin je rekao da će u međuvremenu Pentagon "trošiti vrijeme na pripreme za tranziciju", i da će pažljivo pratiti rast stope zaraze u vojsci zbog lakše prenosive delta varijante koronavirusa.

-Neću se ustručavati djelovati ranije ili preporučiti predsjedniku drugačiji smjer ako osjetim potrebu za tim - poručio je Austin.

Ubrzo nakon što je Austinov dopis objavljen, američki predsjednik Džo Bajden izrazio je podršku ovoj ideji, navodeći da on i ministar odbrane "dijele nepokolebljivu predanost osiguravanju da vojne snage imaju sve alate koji su im potrebni za što sigurniji rad".

-Ove će vakcine spasiti živote. Sigurne su. Efikasne su - rekao je Bajden i dodao da ne mogu odustati u borbi protiv COVID-19, naročito sa delta varijantom koronavirusa koja se brzo širi kod nevakcinisanih osoba.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.