ZABRINJAVAJUĆI PODACI

Ujedinjeni narodi: 93 posto afganistanskih domaćinstava nema dovoljno hrane

Agencija je provela telefonsko istraživanje u 34 pokrajine i to od 21. avgusta, ili sedmicu nakon što su talibani preuzeli vlast, do 5. septembra

Tri porodice od četiri smanjuju obroke ili posuđuju hranu. EPA

A. Ka.

10.9.2021

U Afganistanu devet od 10 domaćinstava nema dovoljno hrane, upozorili su Ujedinjeni narodi nekoliko dana prije konferencije na kojoj se nadaju prikupiti 606 miliona dolara do kraja 2021.

Oko 93 posto domaćinstava zemlje nema dosta hrane, navodi Svjetski program za hranu (WFP).

Agencija je provela telefonsko istraživanje u 34 pokrajine i to od 21. avgusta, ili sedmicu nakon što su talibani preuzeli vlast, do 5. septembra objasnila je Anthea Webb, zamjenica regionalnog direktora WFP-a za Aziju i Pacifik.

- Tri porodice od četiri smanjuju obroke ili posuđuju hranu, a kupuju i jeftiniju hranu odustajući od hranjivijih namirnica, poput mliječnih proizvoda, mesa i povrća - naglasila je na videokonferenciji iz Bangkoka tokom redovne konferencije za novinare u UN-u u Ženevi.

Situacija je već bila kritična zbog pandemije i jake suše, ali otežan pristup gotovini nakon dolaska talibana još je pogoršao stanje i povisio cijene osnovnih potrepština. U Ženevi će se u ponedjeljak održati ministarska konferencija u nazočnosti glavnog tajnika UN-a Antonia Guterresa, čelnika zemalja te dužnosnika velikih UN-ovih agencija aktivnih u Afganistanu.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.