VAŠINGTON

Stotine policajaca u pripravnosti zbog okupljanja Trampovih pristalica

Šef policije američkog Kapitola J. Thomas Manger novinarima je rekao "da su s tim događajem povezane prijetnje nasiljem" i da će se policija angažirati na sprječavanju sukoba između Trampovih pristaša i njihovih protivnika

Ad. A. / Hina

Jake policijske snage osiguravat će skup

Foto: Agencije


Stotine policajaca bit će danas u stanju pripravnosti na Kapitolu zbog skupa pristaša nasilne gomile koja je 6. januara provalila u zgradu američkog Kongresa, nastojeći zadržati Donalda Trampa u Bijeloj kući i pored njegovog porazu na predsjedničkim izborima u novembru.

Oko zgrade Kongresa podignuta je crna ograda visoka 2.44 metra, u pripravnosti je stotinu pripadnika Nacionalne garde, a pripadnici službe sigurnosti obavljaju dodatne provjere putnika koji stižu na najbliži aerodrom u Washingtonu u nastojanju da spriječe potencijalno nasilje.

Organizatori skupa "Pravda za J6" rekli su da očekuju mirno okupljanje.

Šef policije američkog Kapitola J. Thomas Manger novinarima je rekao "da su s tim događajem povezane prijetnje nasiljem" i da će se policija angažirati na sprječavanju sukoba između Trampovih pristaša i njihovih protivnika.

Više od 600 ljudi optuženo je za učestvovanje u nasilju 6. januara, koje je uslijedilo nakon Trampovog govora u kome ponavlja lažne tvrdnje po kojima su njegov izborni poraz i pobjeda demokrata Joea Bidena rezultat široko rasprostranjene prevare. Tvrdnje je odbacilo više sudova, dužnosnici državnoga izbornog povjerenstva i članovi Trampove administracije.

I dok su stotine nasilnika uhapšene zbog učešća u neredima, a neki od njih su 6. januara ponosno objavili fotografije svojih aktivnosti, pitanja i dalje ostaju bez odgovora. Još uvijek se ne zna ko su osumnjičenici u istrazi o tome ko je 5. januara podmetnuo bombe u sjedištima Demokratske i Republikanske stranke nedaleko od Kapitola. Za razliku od 6. januara, kada je Kongres zasjedao da bi i službeno potvrdio Bajdenov izbor, Kapitol će danas biti uglavnom prazan, a većina članova bit će izvan grada.

Ministar obrane Lloyd Austin stavio je stotinu pripadnika Nacionalne garde u stanje pripravnosti da bi pomogli policiji u zaštiti Kapitola bude li to potrebno. Pripadnici Nacionalne garde neće nositi oružje. Imat će samo palice koje će upotrijebiti nakon što iskoriste sve elemente dopuštene u provedbi zakona, rekao je glasnogovornik ministarstva, prenosi Hina.

NA VRH

Podijeli članak na