GENERALNI SEKRETAR UN

Guteres: Pokrenite akciju protiv klimatskih promjena

Ovo je poziv na buđenje da utvrdimo osjeđaj urgentnosti povodom ozbiljnog stanja klimatskog porcesa uoči COP26, rekao je Antonio Gutereš

Antonio Guteres. Agencije

A. Ka. / Srna

20.9.2021

Generalni sekretar UN Antonio Guteres (Guterres) pozvao je danas svjetske lidere da pokrenu odlučnu akciju na predstojećoj Konferenciji o klimatskim promjenama da bi se spriječio globalni klimatski kolaps.

Guteres se prethodno sastao u Njujorku sa britanskim premijerom Borisom Džonsonom (Johnson) na neformalnom okruglom stolu o klimatskoj akciji uoči Konferencije u Glazgovu (COP26) od 31. oktobra do 12. novembra.

- Sastao sam se jutros sa premijerom Džonsonom iz jednostavnog razloga. Ovo je poziv na buđenje da utvrdimo osjeđaj urgentnosti povodom ozbiljnog stanja klimatskog porcesa uoči COP26 - rekao je Guteres.

On je dodao da je njegova poruka ta da nam je potrebna "odlučna akcija sada da bismo izbjegli klimatsku katastrofu", prenio je "Sputnjik".

Guteres je naglasio da svjetska zajednica mora da ispuni tri cilja - da zadrži rast temperature do 1,5 stepena Celzijusova, ispuni cilj od 100 milijardi eura godišnje za klimatsku akciju u zemljama u razvoju i da poveća fondove za prilagođavanje.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.