BILATERALNI ODNOSI

Kandidat za novog kancelara Njemačke Laschet najavljuje jačanje odnosa s Turskom

Laschet je jedan od troje kandidata za nasljednika odlazeće njemačke kancelarke Merkel

Ad. A. / Anadolija

Laschet: Radit će na modernizaciji države

Foto: Anadolija


Predsjednik Kršćansko-demokratske unije (CDU) i kandidat za kancelara Njemačke ispred konzervativnog bloka CDU/CSUArmin Laschet izjavio je da će, u slučaju izborne pobjede, raditi na ponovnom intenziviranju odnosa između Njemačke i Turske, javlja Anadolija.

Istakao je da je svjestan važnosti odnosa sa Turskom koja je članica NATO-a i koja sa Evropom sarađuje na mnogim poljima.

-Nadam se da ću kao novi kancelar i prijatelj Turske moći raditi na ponovnom jačanju naših bilateralnih odnosa. To je ono što je neophodno da radimo - kazao je Laschet.

Laschet je istakao da pridaje veliku važnost vanjskoj politici i da je razočaran što u jeku predizborne kampanje na televizijskim nastupima nije niti jednom upitan o vanjskopolitičkim i sigurnosnim temama.

Naglasio je i da će u slučaju izbora za kancelara prvenstveno raditi na oporavku ekonomije od posljedica pandemije.

-Radit ću na nastavku modernizacije države, odnosno na digitalizaciji, inovativnim inicijativama, obnovljivim izvorima energije i borbi protiv klimatskih promjena - rekao je Laschet.

Komentirajući krizu u Afganistanu, Laschet je istakao da je u toj zemlji viđen veliki fijasko i da je neophodno da sve zemlje daju doprinos stabilizaciji odnosa u svijetu.

Laschet je dalje kazao da mu je cilj da njemačko društvo shvati sve potencijale koje imaju migranti i da se zajednički radi na iskorjenjivanju diskriminacije, a na jačanju kulture suživota.

Parlamentarni izbori u Njemačkoj održat će se 26. septembra, a tim izborima će sa vlasti nakon 16 godina odstupiti kancelarka Angela Merkel.

Socijaldemokratska partija (SPD) za kancelara Njemačke je kandidirala ministra finansija Olafa Scholza, a kandidatkinja za nasljednicu kancelarke Merkel je i čelnica Partije zelenih Annalena Baerbock.

Kandidat CDU/CSU-a Laschet je premijer najmnogoljudnije njemačke pokrajine Sjeverne Rajne-Vestfalije. Poznat je kao umjeren političar koji je tokom političke karijere izgradio dobre odnose sa turskim doseljenicima.

Laschet je u predizbornoj kampanji obećao da neće uvoditi povećanje poreza, već da će nastaviti povećavati investicije i prioritetno raditi na pitanjima sigurnosti, borbe protiv klimatskih promjena i jačanja porodice. Od njega se očekuje da nastavi politiku odlazeće kancelarke Merkel.

NA VRH

Podijeli članak na