CRNE BROJKE

UN: Potvrđeni broj ubijenih u ratu u Siriji je 350 hiljada, ali stvarni bilans je daleko veći

A. Ka. / Anadolija

Sirija: Ubijeno 26.727 žena i 27.126 djece

Foto: Anadolija - Ilustracija


Visoka komesarka Ujedinjenih nacija za ljudska prava Mišel Bašelet (Michelle Bachelet) saopćila je da je potvrđeno da je u ratu u Siriji ubijeno više od 350.000 ljudi, a da je stvarni bilans ubijenih daleko veći od toga, javlja Anadolija.

Komesarka Bašelet obratila se učesnicima 48. zasjedanja Vijeća UN-a za ljudska prava koje broji 47 zemalja članica i tom prilikom je govorila o ratu u Siriji koji traje već duže od deset godina.

Statistika izuzetno važna

Pozdravivši napore i trud ograničenog broja lica i institucija koje rade na dokumentiranju bilanca stradanja u sirijskom ratu, Bašelet je kazala da je ta statistika izuzetno važna sa aspekta omogućavanja procesuiranja odgovornosti i sa aspekta očuvanja sjećanja na žrtve rata.

On je kazala da se na spisku poginulih osoba u Siriji u periodu od marta 2011. do marta 2021. godine nalazi 350.209 imena.

- Za utvrđivanje tog spiska je praćena stroga metodologija. Spisak uključuje žrtve utvrđenog identiteta, datuma stradanja i sa određenih područja. Svi podaci koji ne sadrže ta tri elementa su izostavljeni sa spiska. Opsežno se radilo da se spriječi dupliranje nekih podataka - pojasnila je Bašelet.

Komesarka je dalje kazala da se na utvrđenom spisku ubijenih osoba u ratu u Siriji nalazi 26.727 žena i 27.126 djece.

Spisak ne uključuje sve žrtve rata

- U Halepu je dokumentirano da je ubijena 51.731 osoba. Na periferijama Damaska je ubijeno 47.483, u Homsu 40.986, u Idlibu 33.271, u Hami 31.993 i u Tartusu 31.369 osoba - kazala je Bachelet.

Ona je također kazala da taj spisak ne uključuje sve žrtve rata u Siriji i da ga ne treba ni prihvatati kao takvog.

- Ovaj spisak pokazuje minimalni bilans koji uključuje potvrđene slučajeve i zasigurno nije kompletan. Mnogo ubistava u Siriji još uvijek nije dokumentovano - zaključila je komesarka Bašelet.

Više o temi Sirija

NA VRH

Podijeli članak na