POOŠTRENE MJERE

Učiteljica iz Slovenije dobila otkaz jer se nije željela vakcinisati

Mediji prenose da je učiteljica aktivno djelovala u antivakserskoj grupi

Fu. M.

Odbijala i da se testira

Foto: Ilustracija


Nakon što je Vlada Slovenije pooštrila mjere zbog pandemije koronavirusa, učiteljici u jednoj osnovnoj školi u Mariboru uručeno je rješenje o prestanku radnog odnosa jer se odbijala testirati ili vakcinisati protiv koronavirusa.

Kako su danas prenijeli slovenski mediji koji su objavili i njezino ime, njoj je od početka školske godine bio privremeno zabranjen rad jer se odbijala sedmično testirati i nositi masku u razredu, prema obavezujućoj okružnici ministarstva obrazovanja, a sada joj je uručen i otkaz.

Mediji prenose da je učiteljica aktivno djelovala u antivakserskoj grupi koja je nedavno upala u studio informativnog programa, tražeći da se prestane s propagandom vladine kampanje za vakcinisanje, a u videu na Facebooku nagovarala je roditelje da ne šalju djecu u režimsku i fašističku školu.

Direktorica škole Katja Pregl izjavila je za mariborski list Večer da joj je otkaz uručen zbog kršenja radnih obveza budući da je odbijala nositi masku u zatvorenom prostoru te nije ispunjavala tzv. PCT uvjet (preboljeli, vakcinisani, testirani) koji vrijedi za zaposlene u školi da bi mogli raditi.

Više o temi Slovenija

NA VRH

Podijeli članak na