IZBORI U NJEMAČKOJ

Ahmed Husagić za "Avaz": Pobjeda SPD-a izvanredna vijest za BiH, u Bundestagu i dvoje Bosanaca

Mislim da Bosna i Hercegovina može da profitira od ove promjene vlasti u Njemačkoj, kaže Husagić

Husagić: Izvanredne vijesti za BiH. Avaz

Piše: A. Bajramović

26.9.2021

Pobjeda SPD-a na danas održanim izborima u Njemačkoj izvanredna su vijest za BiH, kaže za "Avaz" Ahmed Husagić, Bosanac koji je bio donedavno koordinator za integracije austrijske političke partije SPÖ, bivši savjetnik austrijskog kancelara, koji je danas član Pokreta “Snaga domovine” koji djeluje u BiH.

- Za Bosnu i Hercegovinu ovo je izvanredna vijest. Nadam se da će i konačan rezultat biti ovakav kako prognoziraju ankete. Osim toga, sa ovakvim rezultatom oba kandidata bosanskog porijekla ulaze u Bundestag – kazao nam je Husagić.

Poslanici u Bundestagu bit će Jasmina Hostert i Adis Ahmetagić, političari porijeklom iz BiH. 

Husagić najavljuje drugačiji pristup SPD-a, a promjene bi trebali osjetiti i stanovnici Balkana i BiH. - Naravno da će biti promjena. SPD će sigurno drugačije pristupati mnogim problemima nego je to radio CDU na čelu sa gospođom Merkel. Pogotovo što se tiče zemalja jugoistočne Evrope. Kao što smo vidjeli zadnjih godina Njemačka se dosta indolentno ponašala prema režimima koji su gazili osnove demokratskog sistema. Na takve procese će SPD sigurno drugačije gledati. Mislim da Bosna i Hercegovina može da profitira od ove promjene vlasti u Njemačkoj. Naravno, i mi u BiH moramo pokazati da gajimo iste vrijednosti, vrijednosti liberalne demokratije i otvorenog društva. Samo tako možemo očekivati podršku – ističe Husagić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.