PREDSJEDNIK FRANCUSKE

Makron: Evropa treba prestati biti naivna i izgraditi vlastite vojne kapacitete

Francuska je zapala u duboku diplomatsku krizu u odnosima sa SAD-om, Australijom i Velikom Britanijom ranije ovog mjeseca nakon trilateralnog nuklearnog pakta

Francuski predsjednik Emanuel Makron. Agencije

A. Ka. / Srna

28.9.2021

Evropa treba da prestane biti naivna kada je riječ o odbrani svojih interesa i izgraditi vlastite vojne kapacitete, rekao je danas francuski predsjednik Emanuel Makron (Emmanuel Macron) nakon što je Grčka sklopila sporazum o kupovini francuskih fregata za oko tri milijarde eura.

Francuska je zapala u duboku diplomatsku krizu u odnosima sa SAD-om, Australijom i Velikom Britanijom ranije ovog mjeseca nakon trilateralnog nuklearnog pakta zbog kojeg je Francuska ostala bez unosnog ugovora o isporuci podmornica Australiji.

- Evropljani moraju prestati biti naivni. Kada smo pod pritiskom sila koje povremeno zaoštravaju svoj stav potrebno je da reagujemo i pokažemo da imamo snagu i kapacitet da se sami branimo. Bez eskalacije stvari, ali da se zaštitimo - izjavio je Makron na konferenciji za novinare sa grčkim premijerom Kirjakosom Micotakisom.

Francuski predsjednik je napomenuo da ovo "nije alternativa savezu sa SAD-om" niti zamjena, već "preuzimanje odgovornosti za evropski stub u NATO-u i izvlačenje zaključka da Evropa ima zadatak da sama brine o svojoj zaštiti".

Prema današnjem sporazumu, Atina je pristala da kupi tri fregate sa opcijom kupovine i četvrte za oko tri milijarde eura, rekao je Reutersu izvor iz Vlade Grčke.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.