REAKCIJA IZ BEČA

Hurem Avdić iz Beča za "Avaz": Politika Kurza bila je veoma konzervativna prema migrantima

Sebastian Kurz bio je pod velikim pritiskom nakon što se suočio sa ozbiljnim optužbama za korupciju

Avdić: Konzervativna politika. Avaz

Piše: A. Bajramović

9.10.2021

Austrijski kancelar Sebastian Kurz bio je pod velikim pritiskom nakon što se suočio sa ozbiljnim optužbama za korupciju i nakon što je Tužilaštvo za privredni kriminal protiv njega i nekoliko njegovih saradnika pokrenulo istragu. Iako se opirao, večeras je ipak odlučio odstupiti s ove pozicije, a kao jedan od razloga naveo je i najavu koalicionih partnera iz stranke Zelenih da bi već u utorak, na vanrednoj sjednici Parlamenta, mogli podržati zahtjev za izglasavanje nepovjerenja.   

Manipulacija informacijama

- Oni su došli do saznanja i dokaza da su prije četiri godine plaćali medijskoj kući koja je pravila ankete protiv političkih konkrenata. Dakle, sumnjiče se da su manipulacijom informacijama dobijali puno glasova, a to su plaćali ne iz svog džepa ili partijskog, već iz Ministarstva finansija. Zbog toga se Kurz našao pod velikim pritiskom i Zelenih, koji smatraju da on više nije bio sposoban da obavlja ovu dužnost. Zato je Kurz, da ne bi napravio više štete svojoj partiji, bio prinuđen da se povuče, jer bi opozicija sa glasovima Zelenih u utorak i onako izglasala njegovo nepovjerenje – pojašnjava Hurem Avdić, jedan od uspješnih članova bh. dijaspore u Austriji i dobar poznavalac austrijske političke scene.

Kada je riječ o članovima bosanske zajednice u ovoj prijateljskoj zemlji bitnije promjene se ne očekuju. 

– Naravno, još uvijek treba sačekati da se proces dovede do kraja i da njegova eventualna krivica u konkretnom slučaju bude dokazana. Do tada, a to naglašavaju i austrijski mediji, Kurz je nevin čovjek. Utisak je, međutim, da je njegova i politika njegove partije bila veoma konzervativna prema strancima, a posebno migrantima. Sjećam se da je bio protiv prijema izbjeglica iz Grčke, na primjer. Na određen način promijenio se i odnos prema islamu, po prvi put u njegovo vrijeme se počelo govoriti o nekakvom političkom islamu. To niko ranije nije radio – kazao nam je Avdić.


Šalenberg na dužnosti kancelara

Nakon informacija o optužbama za korupciju, promijenio se i odnos većeg broja Austrijanaca prema Kurzu, jer smatraju da je na ovaj način nanesena velika šteta ugledu države. Na poziciji austrijskog kancelara Sebastiana Kurza naslijedit će sadašnji ministar vanjskih poslova Aleksander Šalenberg (Alexander Schallenberg).

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.