VELIKA AKCIJA

Turske snage sigurnosti razbile špijunsku mrežu koja je pokušala oteti bivšeg iranskog vojnika

Utvrđeno je da su, prema uputama iranskih obavještajnih službenika, članovi mreže ponudili 10.000 dolara osobi inicijala M. E.

Prilikom hapšenja. Printscreen

Anadolija

13.10.2021

Nacionalna obavještajna agencija Turske (MIT) i policija razbili su špijunsku mrežu koja je pokušala oteti bivšeg iranskog vojnika iz Turske u Iran, javlja Anadolija.

U operaciji turske obavještajne jedinice i policije, 24. septembra 2021. godine, uhvaćeno je ukupno osam osoba, uključujući dva iranska agenta, koji su pokušali oteti bivšeg iranskog vojnika inicijala M. A., koji boravi u turskom gradu Vanu, u Iran.

MIT je utvrdio da iranski obavještajci pokušavaju razviti mrežu u Vanu s budžetom od 30.000 dolara kako bi oteli osobu M. A. i odveli je u Iran.

Tim Nacionalne obavještajne agencije Turske i policija potom su pratili članove špijunske mreže.

Utvrđeno je da su, prema uputama iranskih obavještajnih službenika, članovi mreže ponudili 10.000 dolara osobi inicijala M. E., supruzi bivšeg vojnika M. A. u zamjenu za njenu pomoć u otmici, te prijetili da će naškoditi njenoj porodici koja živi u Iranu ako ona na to ne pristane.

Nakon što je otkriveno da su iranski obavještajci 24. septembra poslali dvije osobe u Van da vozilom otmu M. A. u Iran, MIT i policija su ih spriječili u tome.

Naime, 24. septembra, oko 21 sat po lokalnom vremenu, privedeni su iranski državljanin S. S. i turski državljanin M. E. A. dok su pokušavali ući u dom u kojem je stanovao bivši iranski vojnik.

U nastavku operacije uhvaćeno je još šest turskih državljana, članova špijunske mreže.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.