MVP SAD

Pentagon s Turskom vodi konsultacije u vezi s rješenjem nesuglasica oko programa F-35

Turski zvaničnici su kazali kako se interesiraju za kupovinu F-16. , rekao je Prajz

SAD je Turskoj predložio kupovinu aviona tipa F-16.. Anadolija

Anadolija

18.10.2021

Glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Ned Prajz (Price) kazao je kako Ministarstvo odbrane SAD s Turskom vodi pregovore radi rješenja pitanja u vezi s nesuglasicama oko isporuke aviona F-35, javlja Anadolija.

Prajz je na dnevnom brifingu odgovarao na pitanja u vezi s izjavuom turskog predsjednika Redžepa Tajipa Erdoana (Recep Tayyip Erdogan) kako je kada je u pitanju investicija Turske u iznosu od 1,4 milijardi dolara za program F-35, SAD Turskoj predložio kupovinu aviona tipa F-16.

Američki zvaničnik je kazao kako ne može potvrditi prodaju oružja i transfer bez obavijesti i odobrenja Kongresa.

- Kada smo kod Turske, snažno vrednujemo naše partnerstvo s NATO saveznicom Turskom. Značajan je NATO saveznik. Imamo duge i duboke veze i partnerstvo s Turskom - rekao je Prajz.

Rekao je kako Pentagon s Turskom vodi konsultacije radi rješenja nesuglasica oko F-35

- Kad smo kod pitanja koje ste iznijeli, reći ću sljedeće: Ministarstvo odbrane s Turskom vodi konsultacije radi rješenja nesuglasica oko F-35. Turski zvaničnici su kazali kako se interesiraju za kupovinu F-16. 

Za razgovor o turskim planovima nabavke u oblasti odbrane, trebate se obratiti turskim vlastima. Mogu reći da Sjedinjene Američke Države, nisu imale nikakvih finansijskih prijedloga na zahtjeve Turske za F-16. Ministarstvo odbrane vodi konsultacije s Turskom o pitanju kako riješiti nesuglasice kada je u pitanju program F-35. Ne mogu govoriti o privatnim razgovorima o tom pitanju - rekao je Prajz.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.