DONESENA ODLUKA

Ukida se zabrana putovanja u SAD, potrebno da putnici budu vakcinisani

Bijela kuća je potvrdila da su djeca mlađa od 18 godina izuzeta od novih pravila, kao i osobe sa zdravstvenim problemima

Strani državljani koji putuju u Sjedinjene Države treba da budu potpuno imunizovani. Ilustracija

A. Ka.

26.10.2021

Američki predsjednik Džo Bajden (Joe Biden) donio je izvršnu uredbu po kojoj će biti potrebno da strani državljani koji putuju u Sjedinjene Države budu potpuno imunizovani, saopćila je Bijela kuća.

Istovremeno se od 8. novembra ukida zabrana putovanja u Sjedinjene Države, uvedena početkom 2020. godine, putnicima iz Šengenskog prostora, Kine, Indije, Brazila, Južne Afrike, prenosi Glas Amerike.

- U interesu je Sjedinjenih Država da se odstupi od ograničenja koja važe za svaku pojedinačnu zemlju koja su se primjenjivala tokom pandemije kovida 19 i usvoje politiku koja se prvenstveno oslanja na vakcinaciju – da bi se unaprijedio bezbjedan nastavak međunarodnih avioputovanja u Sjedinjene Države - navodi se u objavi američkog predsjednika.

Bijela kuća je potvrdila da su djeca mlađa od 18 godina izuzeta od novih pravila, kao i osobe sa zdravstvenim problemima.

Također, Bajdenova administracija precizirala je šta avio-kompanije treba da učine kako bi potvrdile da su putnici vakcinisani prije ukrcavanja na letove prema Sjedinjenim Državama.

Američki Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), naveli su da će biti prihvaćene sve vakcine koje su odobrila američka regulatorna tijela ili Svjetska zdravstvena organizacija (SZO). Također, prihvatit će i ukoliko su putnici primali mješovite doze vakcina.

CDC bi sljedećeg ponedjeljka trebalo da izda nove smjernice za praćenje kontakata – prema kojima će avio-kompanije biti u obavezi da prikupljaju podatke od putnika zbog praćenja onih koji su potencijalno bili izloženi različitim sojevima kovida 19.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.