DONESENA ODLUKA

Ukida se zabrana putovanja u SAD, potrebno da putnici budu vakcinisani

Bijela kuća je potvrdila da su djeca mlađa od 18 godina izuzeta od novih pravila, kao i osobe sa zdravstvenim problemima

A. Ka.

Strani državljani koji putuju u Sjedinjene Države treba da budu potpuno imunizovani

Foto: Ilustracija


Američki predsjednik Džo Bajden (Joe Biden) donio je izvršnu uredbu po kojoj će biti potrebno da strani državljani koji putuju u Sjedinjene Države budu potpuno imunizovani, saopćila je Bijela kuća.

Istovremeno se od 8. novembra ukida zabrana putovanja u Sjedinjene Države, uvedena početkom 2020. godine, putnicima iz Šengenskog prostora, Kine, Indije, Brazila, Južne Afrike, prenosi Glas Amerike.

- U interesu je Sjedinjenih Država da se odstupi od ograničenja koja važe za svaku pojedinačnu zemlju koja su se primjenjivala tokom pandemije kovida 19 i usvoje politiku koja se prvenstveno oslanja na vakcinaciju – da bi se unaprijedio bezbjedan nastavak međunarodnih avioputovanja u Sjedinjene Države - navodi se u objavi američkog predsjednika.

Bijela kuća je potvrdila da su djeca mlađa od 18 godina izuzeta od novih pravila, kao i osobe sa zdravstvenim problemima.

Također, Bajdenova administracija precizirala je šta avio-kompanije treba da učine kako bi potvrdile da su putnici vakcinisani prije ukrcavanja na letove prema Sjedinjenim Državama.

Američki Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), naveli su da će biti prihvaćene sve vakcine koje su odobrila američka regulatorna tijela ili Svjetska zdravstvena organizacija (SZO). Također, prihvatit će i ukoliko su putnici primali mješovite doze vakcina.

CDC bi sljedećeg ponedjeljka trebalo da izda nove smjernice za praćenje kontakata – prema kojima će avio-kompanije biti u obavezi da prikupljaju podatke od putnika zbog praćenja onih koji su potencijalno bili izloženi različitim sojevima kovida 19.

NA VRH

Podijeli članak na