SLUČAJ KAVALA

Erdoan odustao od protjerivanja 10 zapadnih ambasadora

Zapadni ambasadori u Turskoj su se "povukli" i biće "obazriviji u budućnosti", izjavio je jučer (25. oktobar) turski predsjedni Redžep Tajip Erdoan i odustao od protjerivanja 10 diplomata kojima je to pretio zbog njihove podrške zatvorenom filantropu

Štitimo suverena prava Turske, rekao je Erdogan. The Guardian

E.Š.

26.10.2021

Zapadni ambasadori u Turskoj su se "povukli" i biće "obazriviji u budućnosti", izjavio je jučer (25. oktobar) turski predsjednik Redžep Tajip Erdoan i odustao od proterivanja 10 diplomata kojima je to pretio zbog njihove podrške zatvorenom filantropu Osmanu Kavali, javljaju agnecije. 

- Naša namjera nije bila da izazovemo krizu, već da zaštitimo suverena prava Turske, rekao je Erdogan.

Deset ambasadora iz SAD, Kanade, Francuske, Finske, Danske, Nemačke, Holandije, Novog Zelanda, Norveške i Švedske, pozvale su u zajedničkom saopštenju 18. oktobra na "brzo i pravedno rješenje slučaja " Osmana Kavale, koji je u zatvoru od 2017. godine.

Erdoan je to protumačio kao "napad" i "uvredu" turskog pravosuđa u izjavi poslije sastanka svoje vlade.

- Bio je moj zadatak šefa države da dam potreban odgovor, dodao je turski predsednik i ocijenio da turski sudovi ne dobijaju naređenja od bilo koga.

- Njihovo novo saopštenje pokazuje da su se povukli, rekao je Erdogan pošto su 10 zemalja potvrdile u saopštenjima da djeluju "u skladu sa članom 41 Bečke konvencije" koja reguliše diplomatske odnose i zabranjuje bilo kakvo miješanje u unutrašnja pitanja zemlje domaćina.

Erdoan je u subotu objavio da je naredio protjerivanje što je brže moguće tih 10 diplomata, mada ta najava nije praćena zvaničnim obavještenjem upućenom datim državama.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.