FRANCUSKA

Makron uručio Merkel Legiju časti

Tokom 16-godišnjeg kancelarskog staža, Merkel je blisko sarađivala sa četiri francuska predsjednika

Makron je ugostio njemačku kancelarku u historijskom burgundskom gradu Bonu. EPA

A. Ka.

3.11.2021

Francuski predsjednik Emanuel Makron (Emmanuel Macron) uručio je Veliki krst Legije časti njemačkoj kancelarki Angeli Merkel u okviru njene oproštajne posjete.

Tokom 16-godišnjeg kancelarskog staža, Merkel je blisko sarađivala sa četiri francuska predsjednika.

Makron je ugostio njemačku kancelarku u historijskom burgundskom gradu Bonu, u vinogradarskom srcu Francuske. Okupljeni građani su dočekali dvoje zvaničnika uzvikujući "Angela, Angela, bravo".

Opuštena i nasmijana kancelarka je išla uz francuskog predsjednika i sa njihovo dvoje supružnika Brižit Makron i Joakimom Zauerom, da pozdrave nekoliko stotina okupljenih ljudi.

- Dobro iskoristite penziju - uzviknuo je jedan čovjek na engleskom, prenosi Beta.

Poslije zvaničnih i formalnih skupova G20 u Rimu i samita o klimi COP26 u Glazgovu atmosfera između dvoje vođa u Francuskoj je bila opuštena.

Za oproštajnu posjetu Angele Merkel Jelisejska palata izabrala je Bon, grad "čiji historijski spomenici i kultura vina ilustruju bogatstvo francuskog naslijeđa", navela je Jelisejska palata.

Poslije šetnje kroz historijski centar oni su posjetili bolnicu u Bonu, arhitektonski dragulj iz XV vijeka u gotskom stilu. Stara bolnica svjetski poznata po svom vinskom zemljištu primila je 1993. Fransoa Miterana i Helmuta Kola za 63. francusko-njemački samit.

Kancelarka napušta politiku poslije formiranja nove vlade, što se očekuje u decembru. O vladi pregovaraju socijaldemokrate (SPD) pobjednici parlamentarnih izbora 26. septmebra, zajedno sa ekolozima i liberalima.

Ako uspiju, aktuelni ministar finansija socijaldemokrata Olaf Šolc će je naslijediti na kancelarskoj funkciji.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.