BERLIN

Zbog četvrtog vala Covid zaraze: Njemačka pred novim mjerama ograničenja

Institut Robert Koch (RKI) izdao je hitan poziv u svom sedmičnom izvještaju "da se veći događaji otkazuju gdje je to moguće ili izbjegnu, te da se smanje svi ostali nebitni kontakti"

Institut Robert Koch je u posljednja 24 sata zabilježio još jedan rekord od 263,7 potvrđenih slučajeva koronavirusa na 100.000 ljudi.. Ilustracija

A. Ka. / Fena

12.11.2021

Njemačko službeno tijelo za kontrolu bolesti pozvalo je u petak na ponovno uvođenje ograničenja i mjera za suzbijanje širenja zaraze, budući da je četvrti val pandemije koronavirusa zahvatio cijelu zemlju.

Institut Robert Koch (RKI) izdao je hitan poziv u svom sedmičnom izvještaju "da se veći događaji otkazuju gdje je to moguće ili izbjegnu, te da se smanje svi ostali nebitni kontakti".

Ministar zdravstva Jens Spahn i predsjednik Instituta Lothar Wieler danas će održati konferenciju za novinare o naglom porastu potvrđenih slučajeva virusa.

Zabilježili rekord

Institut Robert Koch je u posljednja 24 sata zabilježio još jedan rekord od 263,7 potvrđenih slučajeva koronavirusa na 100.000 ljudi.

To je peti dan zaredom da je Njemačka objavila novu rekordnu brojku za sedmodnevnu incidencu. Brojka je danas porasla sa 249,1 u odnosu na jučer i 169,9 u odnosu na sedmicu ranije.

Njemačke zdravstvene vlasti prijavile su Institutu 48.640 novih infekcija koronavirusom unutar jednog dana. Ovo je druga najveća vrijednost od početka pandemije, nakon rekordnih 50.196 novih slučajeva u četvrtak.

Prema podacima od petka, u cijeloj Njemačkoj u roku od 24 sata zabilježen je 191 smrtni slučaj od Covid-19. Prije sedmicu dana bilo je 154 smrtnih slučajeva.

Njemačke lokalne vlasti pozvale su na jedinstvenu saveznu strategiju, a odlazeća kancelarka Angela Merkel i premijeri 16 država trebali bi se sastati tek sljedećeg četvrtka.

U razgovoru za novinsku agenciju RND u petak, čelnik asocijacije lokalnih vlasti, Gerd Landsberg, pozvao je na "obvezujući sporazum između savezne vlade i država o tome kako ćemo preživjeti zimu, s obzirom na trenutnu situaciju s koronavirusom".

- Kampanja za treću dozu vakcine bila je dio strategije - rekao je Landsberg.

On je također izjavio da 20 miliona ljudi bi trebalo primiti treću dozu do Božića, ako bude moguće.

Bolnice su upozorile da su jedinice intenzivne njege na svom vrhuncu.

- Ako se ova dinamika nastavi, uskoro ćemo liječiti samo hitne i Covid pacijente - rekao je za RND Gernot Marx, čelnik udruženja za intenzivnu i hitnu medicinsku skrb.

Sindikati u medicinskom sektoru rekli su da raste ljutnja na doktore i medicinsko osoblje.

- Doktori sve češće prijavljuju prijetnje tokom pandemije - rekla je Susanne Johna, predsjednica liječničkog sindikata Marburger Bund medijskoj grupi Funke.

Doživljavaju prijetnje

Oni koji se zalažu za vakcinaciju često doživljavaju direktne prijetnje, rekla je.

Njemački savezni ured kriminalističke policije (BKA) nedavno je saopćio kako protivnike vakcinacije ili one koji negiraju koronavirus smatra "relevantnim rizikom" kada su u pitanju napadi na centre za vakcinaciju ili doktorske ordinacije.

Johna je rekla da je došlo do znatno povećanog i učestalog verbalnog nasilja. Rekla je da je i sama primila mnogo prijetećih poruka.

- Prisiljena sam blokirati ljude na svojim Twitter i Facebook računima praktički svaki dan – kazala je ona.

Predstavnici sindikata medicinskog osoblja ponavljaju zabrinutost.

- Primjećujemo da se pacijenti ponašaju agresivnije i ogorčenije nego što smo vidjeli prije - rekla je Grit Genster, stručnjak za zdravstveni sektor u sindikatu.

Navela je da je to posebno slučaj kada se propisuju higijenske mjere povezane s koronavirusom, kao što su izolacija, ograničenje kontakta, obavezno nošenje maski ili PCR testovi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.