POTVRDILA PREDSJEDNICA

Tajvan naručio od SAD unaprijeđene F-16 avione zbog rastuće prijetnje Kine

Sjedinjene Države nemaju zvanične diplomatske veze s Tajvanom, ali su glavni međunarodni sponzor ostrva

Fena

Američki borbeni avioni

Foto: Ilustracija


Predsjednica Tajvana Cai Ing-Ven pohvalila je danas vojnu saradnju s Vašingtonom kada je objavio narudžbu prvog borbene eskadrile lovaca F-16 nadograđenih uz američku pomoć kako bi se ojačala odbrana ostrva zbog rastućih tenzija između Taipeia i Pekinga, javlja Reuters.

Česte kineske i američke vojne vježbe u regiji izazvale su strah od sukoba izazvanog krizom oko Tajvana pod demokratskom vlašću, za koji Kina tvrdi da je njena teritorija.

Cai je na ceremoniji u zračnoj bazi u južnom tajvanskom gradu Chiayi na kojoj je predstavljena prva eskadrila najnaprednijih F-16 i F-16V aviona, rekla da je projekat pokazao čvrstu posvećenost partnerstvu između Tajvana i SAD.

- Vjerujem da će sve dok se držimo vrijednosti demokratije i slobode, biti više zemalja istomišljenika koje će stajati uz nas - rekla je ona, govoreći na istoj pozornici zajedno s najvišim američkim diplomatom na Tajvanu, Sandrom Oudkirk.

Sjedinjene Države nemaju zvanične diplomatske veze s Tajvanom, ali su glavni međunarodni sponzor ostrva i dobavljač oružja, što izaziva konstantno negodovanje Pekinga.

Više o:

Tajvan SAD Kina
NA VRH

Podijeli članak na